ápr 252013
 

Régóta adós vagyok már ezzel a recepttel, de azóta sem készült újabb kép, ezért kár várnom vele, ha lesz új fotó, kicserélem.
Rengeteg mogyorókrém recept kering a közön, újabban vannak köztük “egészségesek” is, bár a skála igen széles, mit tekintünk annak. Van, ahol ez már a nádcukornál és a szójatejnél kezdődik, és tény, hogy ezek is sokkal jobbak, mint a túlédesített, mogyorót nyomokban látott eredeti Nutella. Ebben ugyanis 13% a mogyoró. (Vigyázat, más az olasz, és más az amerikai Nutella összetétele!)
Új kihívás volt azonban, hogy ehessek már végre egy valóban csokis, de cukor- és persze teljesen tejmentes változatot, amit sikerült is megvalósítanom. Az egész üveget képes voltam egy nap alatt belapátolni (az üveget persze nem:), mindenféle következmény nélkül, ez óriási eredmény! Íme tehát a recept, a következőkben lehet, hogy még finomítok rajta, a változtatások felkerülnek ehhez a recepthez.
Az ilyen Nutellával már szabad bűnözni! Mit szabad! Kötelező!

hazi_nutella_mogyorókrém

Házi Nutella, avagy csokoládés mogyorókrém
{
cukor-, tej-, liszt-, gabonamentes}

100 g törökmogyoró (egész, darabos, stb.)
1 tk-1 ek extraszűz olívaolaj
kb. 80 g 85%-os csokoládé
1 tk nyers kakaópor (vagy több)
2 ek kókuszzsír
1 csipet só
1 tk vaníliakivonat, -por (elhagyható)
2-3 ek édesítő (eritrit, vagy egyéb)
kb. 180 ml sűrűbb kókusztej

1. A mogyorót 180 °C-ra előmelegített sütőben sütőpapíron szétterítve 10 percig pirítom, amíg illatos lesz. Nem érdemes ezt a fázist kihagyni és a darált mogyorót egyből a csokoládés masszába beleönteni, különben nagyobb ízélménytől fosztjuk meg magunkat! Langyosra hűtöm.
2. Aprítóba teszem és először lisztesre darálom, majd kisebb menetekben tovább tekergetem, amíg lassan krémes nem lesz, ez 6-8 perc is lehet. Az oldaláról le kell szedegetni a rámászott krémet. Egy kevés olajat is hozzáadok, úgy könnyebb az aprítás és hamarabb válik homogén krémmé.
3. Egy kisebb serpenyőben (legalacsonyabb fokon!!) megolvasztom a csokoládét és beleteszem az ízesítőket. Vigyázzunk, a csokoládémassza ne legyen 28 foknál melegebb, különben elveszti szép állagát. Belekeverem az ízesítőket. Ha minden sima, kevés olvasztott csokit teszek a mogyorókrémhez, majd az egészet visszateszem a csokis serpenyőbe és alaposan elkeverem. (Ezt az ide-oda teszegetős fázist ki lehet hagyni, de így biztosabb az eredmény, és úgy is bepiszkoltuk már mindkét edényt:) Hozzáöntöm a kókusztejet és még egyszer átmelegítem, eközben lehet kóstolgatni.
Ha később hűteni akarjuk, hagyjuk egy kicsit hígabbra, különben egy nap után látszik, mennyi kókusztejet bír el a massza, ez kókusztejfüggő.
4. Üvegbe öntöm és hűtőbe teszem. Ha már hidegre hűlt, kiskanállal jól átkeverem, ekkor nyeri el végleges állagát.

1 közepes üveg, 320 ml mogyorókrém lesz belőle
320 ml / 1.853 kcal / 170 g zsír / 98 g CH / LF30 82,3%
100 ml /    579 kcal /  53 g zsír / 30 g CH

  5 hozzászólás to “Házi Nutella, avagy csokoládés mogyorókrém”

  1. Megcsináltuk, és bátran állíthatom, nem keresek újabb verziót! Tökéletes, köszönjük!

  2. Kedves Zsuzsa, ennek nagyon örülök, akkor egyezik az ízlésünk! :)

  3. A LEGJOBB!!! :)
    Köszönöm a receptet!

  4. Kipróbáltam, és nagyon nehezemre esik megvárni, hogy lehűljön. :) Édesítő helyett mézet használtam, és szerencsére van a kertünkben mogyoróbokor is. Köszönöm szépen a receptet!

    • Ennek nagyon örülök, Momó! :) Köszönöm, hogy visszajeleztél! Mézzel még finomabb, aki teheti, használja azt ;)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.