máj 162013
 

Most akkor ez mi? Nutellával töltött Whoopie pie? Fahéjas keksz? Fogalmam sincs, milyen nevet kellene adni ennek a gyereknek. A whoopie pie amerikai találmány, és nem más, mint két vékony, általában csokoládés keksz, összeragasztva valamilyen krémmel. No, innen is látszik, hogy remekül variálható, gyakorlatilag a mi pilóta kekszünk is, ha akarjuk, hungarian whoopie pie.
De lehetne ez most Snickerdoodle is, csak hogy dobálózzunk még a külföldi szavakkal. Ami – mily meglepő -, ugyancsak keksz, tetemes mennyiségű fahéjas cukorral megszórva.
Na most, mi lenne, ha a kettőt ötvöznénk, és akkor bejön a képbe még a macaron is.

Figyelem, ebből lett most az én kekszem. Nutellával töltött fahéjas snickerdoodle, alias whoopie pie. (Be kell vallanom, ezt az egész whoopie pie ügyet azért találtam ki, mert vettem pár hónapja egy ilyen helyes sütőformát, amivel nem kell már a kekszeket ide-oda egyengetni, kerekre sülnek azok maguktól is.)
Na de most már aztán elég a nyelvművelésből, irgum-burgum! Töltött keksz, és punktum! Elsőre túl vastagra sütöttem, ki kellett tapasztalni, mennyire fognak megemelkedni a kekszkorongok. (Ez az, amit a képen látunk.) Hagyjuk vékonyabbra, ehhez a mennyiséghez elég egy teáskanálnyi tészta. Jó sok házi nutellával töltve (receptje ITT), vagy akár citromkrémmel is rettentően finom!

whoopie_pie_nutella1
Nutellával töltött fahéjas whoopie pie – Snickerdoodle
{tej-, cukor-, glutén-, liszt-, gabonamentes, paleo}

2 tojás (közepes)
1 csipet só
2 ek édesítő (pl. eritrit)
2 ek kókuszzsír (enyhén olvasztva)
1 tk vaníliakivonat
1 szűk tk szódabikarbóna
2 tk őrölt fahéj
1 bögre (240 ml) őrölt mandula
szűk ½ bögre (120ml) mandulaliszt
Továbbáwhoopie_pie1
zsír a tepsihez
nutella (házi mogyorókrém)

1. A sütőt előmelegítem 180 °C (légkeverésen 160 °C)-ra.
2. Egy keverőedényben villával felverem a tojásokat. Beleteszem a sót, édesítőt, a kókuszzsírt, vaníliát, szódabikarbónát és a fahéjat, majd alaposan elkeverem. Beleteszem a mandulát, újra átkeverem, most már csak kanalanként keverem bele a mandulalisztet, végül egy sűrű masszát kapunk.whoopie_pie2
3. Kibélelem a tepsit sütőpapírral (1. kép) vagy kizsírozom a kekszes sütőformát (2. kép). A masszából egyenletes adagokat teszek a formába (egy kisebb kekszadagoló kanállal végeztem, ez cookie scoop névre hallgat) és vízbe mártott késsel ellapítom.
4. Beteszem a középső sínre és kb. 10 percig sütöm. Ha még puha, süsük tovább 2 percig.
Kinyitott ajtónál hűlni hagyom. Ha kihűlt, szabad levegőn hagyva még ropogósabb lesz, ahogy elkezd száradni (ehhez legalább egy napot hagyjuk szabadon).
5. Két-két kekszet összeragasztok egy kanálnyi nutellával.
kb. 6 dupla keksz lesz belőle

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.