jún 012013
 

Biztos úgy néz ki, hogy egyik süteményt a másik után sütöm (ez így van) és egész nap csak édességeken tengődünk (ez nincs így). Tervbe vettem, hogy minden héten legyen valami komolyabb édesség, hogy ebben az új cukor-, de főleg liszt- és tejmentes időszakban minél előbb legyen egy komolyabb süteményrepertoárom, akár egy fiók, amit akkor húzok ki, amikor kedvem tartja.

Kuglófot ugyan elég ritkán sütöttem eddig is, mivel azonban egy lisztmentes mákos kevert tészta nem egy nagy kihívás, így adta magát, elterveztem, másnap már meg is sütöttem. A recept alapja a híres osztrák Johanna Maier-től származik, valójában úgy bukkantam rá, hogy azt a legendás soktojásos kuglófreceptjét kerestem, míg szembe jött a mákos-mogyorósa egy újságból kitépett lapon. Nem volt nehéz átalakítani, az arányokat azonban tologatnom kellett, de így majdnem tökéletes.
A másik részét áfonyafagylalttal ettük, ezt a párost csak ajánlani tudom.

makos_dios_kuglof1

Diós-mákos kuglóf
(cukor-, tej-, liszt-, gabonamentes)

4 tojás
80 g kókuszzsír (esetleg kókuszzsír+libazsír keveréke)
2 ek porcukor (nak megfelelő édesítő, kb. 25 (por)eritrit
½ tk vaníliakivonat
1 csipet só
2 késhegynyi fahéj
60-70 g eritrit (ebből 1 ek méz is lehet)
120-130 g mák, őrölt
70 g dió, őrölt
porédesítő (eritrit)

1. Egy hagyományos kuglófformát papírtörlő segítségével kikenem a kókuszzsírral és mandulaliszttel belisztezem.
2. A tojásokat szétválasztom.
3. Egy nagy keverőedényben a kézmeleg kókuszzsírt a porrá őrölt eritrittel, vaníliával, sóval és fahéjjal (kézi robotgéppel) krémesre keverem. Ezek után egyesével belekeverem a tojássárgákat.
4. A sütőt alsó-felső állásban 170 °C-ra előmelegítem.
5. A tojásfehérjét az édesítővel habbá verem. Leveszem a hab egyharmadát és a tojáskrémhez keverem. A maradék habot a mákkal és a dióval óvatosan, hogy túlságosan ne törjön, a krém alá keverem.
6. A tésztát beleöntöm a formába, a tetejét elsimítom és a legalsó rácson kb. 55 percig sütöm (a hagyományos formában kb. 70 percig).
7. Hűlni hagyom, megszórom a tetejét porrá őrölt eritrittel, majd kiborítom a formából. Tálalásnál a tetejét is megszórom édesítővel.

18 cm-es kuglóf = 8 szelet
1 szelet = 262 kcal /
1,8 g CH / 24,8 g zsír / 8 g fehérje / 3,7 g rost

makos_dios_kuglof2

  4 hozzászólás to “Diós-mákos kuglóf”

  1. Szia !

    ha máklisztem van , akkor mennyit tehetek bele az őrölt mák helyett ?

    • Szia, Andi!
      Még nem használtam máklisztet, de úgy viselkedhet, mint a többi olajtalanított magliszt. Arra figyelj oda, hogy a tészta sürübb állagú legyen, hogy összeálljon, akkor biztosan sikerül. Söt, szerintem finomabb állagú süteményt is kapsz :)

  2. Megsütöttem, isteni. Nem mellesleg eddig mindegyik recepted az volt, amelyiket kipróbáltam. Köszi! :)

    • Kedves Schnelli,
      ennek nagyon örülök, az ilyen hozzászólások mindig szárnyakat adnak :)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.