Júl 032013
 

A mai etapp Marseille-be vezet, Provence-Alpes-Côte d’Azur régióban vagyunk. Chilii kollegina szinte mindent leírt tegnapi 4. etap kísérője, a fougasse kapcsán, így nem is bocsátkoznék ismétlésekbe. Egy dolgot szerencsére nem említett, meghagyta nekem. A pissaladière a provanszok pizzája, azt hiszem, ránézésre is eszünkbe jut, nem hiába hívják pissaladinának is. Két komoly különbség azonban van köztük: a pissaladière-re soha nem tesznek paradicsomot, és általában párolt hagyma, szardella és olívabogyó kerül rá. Igazi utcai snack, de borozgatós korcsolya is.
Volt már egy recept a blogon, de izgatott, el lehet-e készíteni a hagyományostól eltérő módon, gabonamentesen is. Jelentem, igen, bár az íze, a tészta állaga egészen más, de egy próbát mindenképp megér. Főleg azoknak, akik máshogy szeretnének étkezni.

A holnapi nap – 6. etap – receptjét Chilii & Csoki-nál találjátok!

pissaladiere1

Pissaladière
(liszt- glutén- és tejmentes)

A tésztához
4 tojás
4 ek kókusztej
bő ¼ bögre (60 ml) kókuszliszt (szükség szerint), vagy:
– 50 g parmezán (finomra reszelve)
– szűk ¼ bögre (60 ml) kókuszliszt (szükség szerint)
2 csipet só
1 mk szódabikarbóna
zsíradék a forma kikenéshez
A tetejére
4 nagyobb salottahagyma
1 piros kápia paprika
6 ek extraszűz olívaolaj
8 szardellafilé (vagy több)
12 fekete olívabogyó
durvaszemű só / Maldon-só

1. A hagymát vékony karikára vágom és besózom, ezáltal puhább lesz. (Hagyományos módon olajban is puhára lehet sütni.) Negyed óra múlva szitán lemosom és lecsepegtetem. A paprikát kisebb kockákra vágom.
2. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 190 °C-rapissaladiere1cov.
3. Egy keverőtálba teszem a tojásokat és a kókusztejjel kézi robotgéppel félig habosra verem.
4. Egy másik edényben összekeverem a többi hozzávalót és gyorsan tésztává gyúrom. Érdemes egy kevés kókuszlisztet kihagyni és a végén szükség szerint belekeverni. A tészta nem lesz nyújtható, mint a búzalisztes, de ujjakkal és kézfejjel jól formázhatjuk.
5. Kizsírozok egy 26cm-es formát (lehet kerek, cakkos szélű, de tehetjük tepsire is, nem kell, hogy kitöltse a tepsit) és keskeny ujjvastagságúra szétnyújtom rajta a tésztát. Rálocsolok egy kevés olívaolajat (ecsettel szét szoktam kenni, hogy mindenhol érje). Rászórom a hagymát, a paprikát, majd tetszőleges mintában ráfektetem a (lecsöpögtetett) szardellákat és az olívabogyót is. Újra meglocsolom az olajjal, kevés durva sót szórok rá és betolom a forró sütő középső rácsára. 25 perc alatt kész, nézzük a szélét, lehet, hogy még tovább kell sütni.
4 kisebb adag

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.