Júl 082013
 

Kánikulában mit is  lehetne enni, mint hideg, könnyű leveseket! Reggelire pohárban is iható, de tányérban tálalva remekül fel lehet turbózni különböző magokkal és felszeletelt gyümölcsdarabokkal. Ilyenkor nyáron nagy áldás a turmixgép, főleg az, amelyik a jégkockát is tökéletesen kásásra aprítja. Ha a levesbe pár kockát teszünk, már hűteni sem kell. Nagyon finom egy kevés alkohollal is, ha felnőttek esznek belőle, tehetünk bele pár löttyintés vodkát vagy gint is.
Az avokádón kívül a leves összes hozzávalóját kicserélhetjük, uborka helyett vehetünk kovászos uborkát, cukkinit, édesköményt, vagy akár karalábét is, a dió helyett mogyoró, vagy bármi más is megteszi, ami épp van a kamrában. Eper után jöhet a málna, ribizli, vagy akár a barack is, sőt még csokoládéforgácsokat is szórhatunk a tetejére.

avokadokremleves_eper1b

Nyers avokádókrémleves eperrel

½ (vajpuha!) avokádó
10 cm uborka
8 ek (120 ml) kókusztej
1 ek extraszűz olívaolaj (opcionálisan)
½ mk tengeri só
kevés feketebors
2-3 tk édesítő (eritrit)
2-3 tk frissen facsart citromlé (ízlés szerint)
kb. 150 ml (szénsavmentes ásvány)víz / egy része jégkocka
1 löttyintés vodka / gin (opcionálisan)
A tetejére
2 marék pirított, megtört dió
6 szem eper

1. Az avokádót félbevágom és kiskanállal kiszedem a húsát, az uborkát megmosom és héjastól nagyobb darabokra vágom, mindkettő mehet a turmixgépbe. Hozzáadom a többi hozzávalót és simára pürésítem. Kóstoljuk meg, kerekítsük ki az ízét, hogy kellemesen édes-savanyú-sós legyen.
2. A diót megtöröm vagy megdarálom, az epret kisebb hosszanti szeletekre vágom. A levest tányérokra szedem és a dióval, eperrel tálalom.
2 tányér lesz belőle

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.