Júl 152013
 

Hétvégén kicsit túlvásároltam magam. Bár jóval kevesebb gyümölcs fogy mostanában, próbáljuk a mennyiséget korlátozni, nem tudtam ellenállni, szombat délután minden olcsóbb, sőt még alkudozni is lehet. Na nem kell befőzési mennyiségekre gondolni, olyat nem teszek, de ha más nem, majd lefagyasztom a maradékot. Persze elsőre a gyümölcsös tejes pite jutott az eszembe, tej és liszt nélkül még nem készült (illetve lisztmentesen már igen). Nem nagy kihívás ez sem, de azért végigpörgettem a világhálót, talán ráakadok valami újdonságra. A francia pitét csak variálni lehet, végül is ezt a receptet vettem alapul. Elsőre egy az egyben akartam megsütni, de véletlen csak benéztem a kókusztej mennyiségét és csak negyed bögre ment bele, ezek után biztos vagyok benne, hogy Jan nézte el, mert így is elég híg lett a massza, a szerecsendió helyet pedig kardamomot használtam. Elhagyhatjuk a plusz fűszert, vaníliával is tökéletes lesz. A gyümölcsök közül vegyesen sárgabarackot és meggyet vettem, utólag azt mondom, ez egy nagyon nyerő páros, fantasztikusan kiegészítik egymást.

A gyümölcsökkel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy lédús gyümölcs – ahogy azt az első clafoutis-posztban is írtam – levet ereszt, ezzel nem csak elszínezi a tésztát, nem, ez a kisebb baj, de fel is hígítja, a tészta nem sül át és a forma alatt csak áll a lé. Az érett barackot, egrest, epret, szilvát érdemes serpenyőben a vágott felületükkel lefelé átsütni, de akár sütőbe is tehetjük 10 percre. Ezután már nem ereszt annyi levet a tésztában!
Hogy miért flognarde és miért nem clafoutis, nos azt már megbeszéltük.

flognarde_barack_meggy1cr

Meggyes-sárgabarackos flognarde
(Flognarde aux abricots et cerises)
{cukor-, tej-, liszt-, gabonamentes}

6 szem (200 g) sárgabarack
14 db (160 g) nagyszemű meggy
4 tojás (közepes méretű)
¼ bögre + 1ek /80ml/ kókusztej
¼ bögre /60ml/ kókuszzsír, olvasztva
¼ bögre /60ml/ mandulaliszt
1 tk vaníliakivonat
1 mk őrölt kardamom
kb. 2 ek édesítő (pl. eritrit), esetleg több, ízlés szerint
2 csipet tengeri só
Az összeállításhoz
kókuszzsír a formához
kevés porrá őrölt eritrit

1. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 180 °C-ra. Kizsírozok egy 24 cm-es piteformát (azt a tipikus cakkos szélűt, vagy sima kerek is lehet).
2. A gyümölcsöt megmosom, a barackot félbevágom, a meggyet kimagozom, majd szétterítve beleteszem a piteforma aljára. (Lédús gyümölcsöt süssük át serpenyőben, leírás a fenti bevezetőben.)
3. Egy nagyobb keverőtálban kézi robotgéppel összekeverem a tojást, kókusztejet, zsírt, mandulalisztet, vaníliát, kardamomot, édesítőt és sót, amíg a massza sima nem lesz. Legalább 6-8 percig érdemes keverni, amíg egy kicsit habos lesz, ezáltal légiesebb tésztát kapunk. Ráöntöm a gyümölcsre.
4. Betolom a sütő középső rácsára és kb. 40 percig sütöm, amíg kissé barnul. Végezzünk a közepén tűpróbát. Fél órát hagyom hűlni.
A legjobb langyosan tálalni. Mivel a tészta nem túl édes, bőven meg lehet szórni porrá őrölt édesítővel.

8 szelet lesz
1 szelet = 168 kcal / 13,1 g zsír / 5,5 g CH / 5 g fehérje

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.