Júl 292013
 

Úgy látom, sikerült a legjobb napot kiválasztanom a gazpacho posztolására, hisz ma lesz az év legmelegebb napja. Eddig. Délutánra eléri a hőmérő a 37 fokot, holnaptól jön a viszonylagos enyhülés, már csak 30 fokra számíthatunk.
Akkor nézzük gyorsan! Öt perc alatt össze lehet turmixolni, ha otthon jégkockát (ebben a hőségben elengedhetetlen, ugye mindenki bekészítette még este??) akkor pikk-pakk kész is a hűs ebéd.
Temérdek gazpacho-recept kering mindenhol, ebben sincs semmi különös, bár volt már sárgadinnyés és sárgabarackos is, de akár a görögdinnyés is ide sorolható, de ez a legegyszerűbb, szimpla még nem szerepelt a blogon. Pedig zseniális. Friss, nyers zöldség, olívaolaj és pirított kenyérrel, kissé savanykásan, rendkívül üdítő, és telít is.
Gazpachot azóta készítek, hogy megvettem az első spanyol kis szakácskönyvemet. Ez még a 90-es évek elején lehetett, talán még előbb is, abban pedig nyolc gazpacho-receptet találtam, de második olvasatra mindegyik egyformának tűnt. Kettőt kipróbáltam, onnantól kezdve már csak szemmértékre kellett a turmixba dobálni a dolgokat. Mikor először jártunk Spanyolországban, jól le is teszteltem a gazpachot, aztán többször is, mert tényleg remek kánikulavacsora. Vagyis inkább előétel.
Kenyér helyett most pirított mandulát tettem bele, ezt el is hagyhatnánk, de kell az bele, higgyétek el. Akinek nincs érlelt borecete, az vegyen minél hamarabb, mert szinte naponta lehet használni és minden ételt feldob! Nálam mindig van otthon paradicsomkonzerv, nyáron is abból főzök szósznak valót vagy ketchupot, hisz ebbe biztos, hogy teljesen érett, savszegény paradicsom került és nincs már vele sok dolog.
Mindent elmondtam? Akkor elő a turmixgépet, éljük túl a mai napot, vízpartiak előnyben!

gazpacho1

Egyszerű gazpacho mandulával

400 g érett paradicsom (vagy 400 ml darabos paradicsomkonzerv)
2 db piros kápiapaprika
½ db kígyóuborka / 1 db fürtös uborka
2 közepes fej salottahagyma (vagy 1 közepes vöröshagyma)
1 gerezd fokhagyma
½ csokor petrezselyem (elmaradhat)
3 ek pirított mandula (szárazon, serpenyőben pirítva)
3 ek extraszűz olívaolaj
kb. 2 ek érlelt borecet
1 tk só
feketebors
kb. 200 ml víz / jégkocka
A tálaláshoz
főtt tojás
savanyú uborka
újhagyma stb.
olívaolaj

A zöldségeket megtisztítom, feldarabolom, az uborkát nem kell meghámozni, ha nem túl vastag a héja. Mindent beleteszek a turmixgépbe, először csak magában, később némi vízzel simára turmixolom. Víz helyett azonnal jégkockát is tehetünk bele. Ne legyen túl folyós, de pépes sem, valahol a kettő között.
A tálaláshoz kisebb darabokra vágom a tojást, az uborkát és a zöldségeket, pici tálakba teszem, hogy mindenki maga tehessen a levesére.
Ha van időnk, hűtsük be illetve hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek, de frissen is azonnal fogyasztható.
3 tálkányi lesz

gazpacho2

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.