aug 022013
 

Június óta folyamatosan gyártom a hideg krémleveseket, amióta tart a – szokványosan beköszöntő – kánikula. Hihetetlen, mennyire megváltoztak a levesszokásaink is, régen a nyári hűsítő a behabart, jól lehűtött gyümölcslevest jelentette, mindig az idény szerinti gyümölcsökkel. Pár szem nyersen került a tetejére, finom is volt a maga módján. A maga módján, ez kis mosolyt csalt most az arcomra.

A kilencvenes években, vagy már a nyolcvanas legvégén kezdődött a nyers, egzotikumot jelentett levesek kora, hisz egy avokádólevest nem biztos, hogy a nagymama a vasárnapi családi ebéden kifakadó örömmel bekanalazott volna. Mondjuk a kilencvenes évek elején még én sem főztem avokádókrémlevest.
Pedig a nyers levesek, ha jól ízesítjük őket, zseniálisak! Akkor még a smoothie fogalmát sem ismertem, pedig ez egyben az is, csupán az a kérdés, hogy reggelire, pohárban, vagy főétkezés elé, tányérban szolgáljuk fel, ekkor meg is szórhatjuk még mindenféle rávalóval is.
Gyors, pár perc alatt kész, aki betoppanó vendéggel is számol (ezt legfeljebb nyaraláson tudnám elképzelni, amikor a balkonszomszédunk átszól a panzióban a kerítés fölött, kéznél van-e a csavarhúzónk és mi erre meghívjuk ebédre), szóval arra is ideális.
Rendkívül hajaz a joghurtos uborkalevesre, mivel azonban tejmentesen készült, a kókusztejhez adtam egy kevés citromlevet, és ezzel kész is a joghurt. Aki kaporral szeretné és van is neki, csak bátran!

uborkaleves_nyers1
Rozmaringos nyers uborkakrémleves

1 közepes (300 g) kígyóuborka
1 kisebb ág rozmaring
2 kisebb salottahagyma
1 gerezd fokhagyma
1,5 ek extraszűz olívaolaj
14 ek (210ml) húsleves / alaplé (részben jégkocka is lehet)
4 ek (60ml) kókusztej
1 tk citromlé, ízlés szerint
1 mk só, feketebors
A tetejére
olíva- egyéb olaj

1. Az uborkát és a hagymát felvágom, a rozmaring leveleit lecsipkedem, az összes hozzávalóval együtt beteszem a turmixgépbe és néhány perc alatt simára turmixolom. A tetejére olívaolajat lehet csorgatni és megszórni frissen őrölt borssal vagy korianderrel.
2. A húsleves egy részét jégkockával is kiválthatjuk, ha hidegebbre szeretnénk. Turmixgép hiányában botmixerrel is készíthetjük, több menetben.
2 személyre

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.