aug 042013
 

Napra pontosan négy éve készült ez a kép. Azóta a hokedli, mint fotókellék vörös színt öltött, talán egy fokkal jobban fotózok (bár ezt döntse el a kedves Olvasó), de a Sambucát még mindig nem untam meg.
De mi is ez valójában? Egy koktél, amihez nem is kell recept.

Sambucát régebben is kóstoltam, de egy üvegnyi sohasem volt otthon.
Egy nyaralás alkalmával – a helyszín lényegtelen – ücsörgünk egyszer a bárban, egy negyvenedik születésnapját ünneplő francia hölgy pedig mellettünk Sambucát rendel a társaságnak. Mi kortyoljuk a borunkat és jót mulatunk a történteken. A hölgy már az ötödik fordulót rendeli, a sambuca_lazzaroni1bárnál épp őrségváltás zajlott, a fiúk nem tudják, mit rendelt az addigra meglehetősen kapatos hölgy. Nyúl a bárfiú a Ramazzotti-s üveghez, mire a hölgy erélyesen felkiált, mutatóujjával gesztikulálva, hogy nononononononooo! Miután minden pohárba töltött az Avernás üvegből, mindegyiket láng fölött kissé megmelegítette és letette a pultra a nő elé, hogy rendben van-e a dolog, a kapatos “hölgy” megragadta az ingét, magához húzta, a szemébe nézve – hát nem tudom, mennyire bírt addigra a szemébe nézni – elrebegte: jú ár not heppi és – messzebbről úgy látszott – szájon csókolta. Halk moraj a bárban.

Nos, a történet igaz, ennyit a Sambuca hatásáról, Sambuca azóta mindig van otthon, bár én inkább a Lazzaroni-ra szavazok.
A Sambuca sok más mediterrán, magas alkoholtartalmú ánizsos likőrhöz hasonlóan csillagánizsból nyert olajjal készül és 38-42 % alkoholtartalmú, aromás likőr. Szóval nem gyerekjáték. Általában víztiszta, de léteznek egyéb színárnyalatok is, bár koktél készítéséhez mindenképpen ez a legszebb. Nevének eredete nem tisztázott, sokan arra tippelnek, hogy neve a sambuco szóból ered (bodza), bár a bodza soha nem szerepelt a Sambuca fő összetevői között. Valószínű, hogy az etimológia szerint egy “vízben élő növény”-ről van szó, de még a nyelvászok sem biztosak ebben. A Sambuca eredetileg gyógyászati célokra kevert likőr volt, a kései 19. században készítette először Luigi Manzi a Róma melletti Civitavecchiában (igen, ott, ahol a híres filmstúdió áll), melyet Angelo Molinari élesztett újjá 1945-ben. Az ital valóban tartalmaz bodzakivonatot és természetesen csillagánizsolajat is – de a többi hozzávaló a gyártók titka marad.
Bár a Molinari tartja az eladási csúcsot a világon, ha jó Sambucát szeretnénk inni, ne ezt válasszuk. Jó minőségű az Averna, a Luxardo Sambuca Coffee, a Bottega, az Antica és természetesen a Lazzaroni-t is a legjobbak között tartják számon.

Egy jó Sambucát egyszerűen fel is hörpinthetünk. Fogyasztják jéggel, szobahőmérséktelen és melegen is, gyertyalángnál megmelegítik a pohár szélét, ezáltal az ital felmelegszik és zamatosabb lesz. Tipikus formája még a Sambuca con la mosca – három kávészemet tesznek a pohárba, ezt mindig megmelegítik, hogy a pohár szélére szállt legyek (la mosca) ne okozzanak gondot. A kávészemeket nyugodtan szét lehet rágni, véleményem szerint ez azonban már too much. Ízlés kérdése.
Tehetjük kávéba is, akkor a grappa mellett szintén caffè corretto-t kapunk, vagy vízzel hígítva opálos színű italt, akár a Pastis vagy az Ouzo.
Sambucával remekül tudunk flambírozni is, de tehetjük süteményekbe, vagy mártásokba is.
Vannak ennél még durvább verziók is, ekkor meggyújtják a pohárban lévő Sambucát, tíz másodpercig hadd égjen, ekkor ráteszi a pohár tulajdonsoa a kezét, majd a keze alól jól beinhalálja az alkoholgőzt, majd megissza az italt. No comment, még nem próbáltam.

A Sambuca és a görögdinnye párosa már legendás, fantasztikus például fehércsokoládéval párosítva, de ez az egyszerű koktél is nagyon finom nyári ital. Tessék kipróbálni!

sambuca_gorogdinnye1

Sambuca görögdinnyével

4 cl Sambuca
3 jégkocka
2-3 kisebb görögdinnyekocka

Shakerbe teszek két jégkockát és a Sambucát, majd jól összerázom. Egy jégkockát koktélpohárba helyezek, beleteszem a dinnyedarabokat, az egyikbe koktélnyársat tűzök és felöntöm a Sambucával. Azonnal szervírozom.
Kisebb tálban adjunk mellé még a görögdinnyéből, így folyamatosan beletehetjük még a dinnyedarabokat.
1 személyre

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.