aug 092013
 

Biztos nem én vagyok az egyetlen, aki képtelen eligazodni az amerikai receptek mértékegységein. Amikor vagy 15 évvel ezelőtt először láttam, hogy bögrében mérve adják meg a cukkinit vagy akár a vajat, meglehetősen elképedt arcot vághattam. A kedvenc recepteket sziszifuszi munkával átváltottam házi használatra, de mellettük megtartottam az eredeti mértékegységet is. Milyen szerencse.
Gondolhatunk, amit akarunk, az amerikai háziasszonyok bizony el vannak kényeztetve, csak kivételesen főznek az alapokról, ahogy mi, és rettentően szeretik a gyorsan, félkész dolgokból összedobható fogásokat. Ebbe tartozik ez a bögrerendszer is, amit a mai napig nem értek igazán, hogy alakult ki, de tényleg praktikus. Van bögre- és kanálszettem is már, szeretem is őket, az amerikai recepteknél már nem kell átszámolgatni, de ha blogba kerülnek, már nem ússzák meg a grammozást. Szerintem lassan Amerikában is rájönnek – amit mi már rég tudunk – nagyon nem mindegy, hány gramm mandula lesz egy bögrényi, pontos receptet csak súlyban lehet megadni :)

A neten, de amerikai szakácskönyvek végén is számos átváltót találhatunk. Évek óta szerettem volna magamnak egy kis ábrát fabrikálni, amit csak előhúzok a konyhaszekrényből. Most lett időm rá, íme, használjátok kedvetekre, változtatási javaslatokat pedig szívesen elfogadok !!
Apró megjegyzés, hogy a bögre/cup hivatalosan 236,588 ml-nek felel meg, de általában 240 ml-re kerekítik, de ha 2,5 decis a bögre, az sem nagy baj. Fontos, hogy egy receptnél mindig ugyanazokat a mértékegységeket használjuk.

amerikai_mertekegységek_1folyadek_2_1500

 Posted by at 13:35

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.