aug 212013
 

Pár hete túlvásároltam magam aszalt sárgabarackból. Ez nem egy akkora gond, hogy szóvá kelljen tenni, idővel elfogy, de jobbnak láttam, ha egy nagyobb adagot máris eltűntetek. Elővettem az egyik indiai szakácskönyvemet, azokat gyakran felütöm mostanában és rendszerint találok is ihletet. Ott találtam ezt a klasszikus hyderabadi édességet, amit esküvői lakomákon szoktak feltálalni. Az eredeti recept rettentően édes: nem elég az aszalt gyümölcsben lévő cukor, ezt még tetemes mennyiségű cukorsziruppal is megfejelik. Kétszer jártunk Indiában esküvőn, ahol étellel is kínáltak, számomra elképesztő, hogy egy olyan trakta után hogy bír lecsúszni még néhány ilyen überszirupozott édesség is. Egy falat után összeregad az ember szája, hogy be se bírja tolni a következő falatot. Na mindegy, ez legyen az ő gondjuk, én viszont nekiálltam, és elkészítettem, az eredeti recepttel ellentétben – ami csupán barackból, mandulából és cukorból áll – édesítővel, abból is a felénél is kevesebb mennyiséggel, tettem hozzá citromlevet, fűszereket, a végén hozzákevertem egy kanálnyit a pillanatnyilag kedvenc olajomból, ez a fantasztikus makadámdióolaj, majd írok erről is. Nagyon finom lett, előnye, hogy előkészíthető és rá lehet járni. Hűtőben lezárva öt nap után is még tökéletes volt. Házi készítésű vaníliafagyi tényleg remek lenne hozzá.

aszaltbarack_mandula1

Sárgabarackos-mandulás csemege
(Khubani ka meetha)

250 g aszalt sárgabarack (lehetőleg kénmentes)
ásványvíz vagy tisztított víz
1,5-2 ek cukor (nak megfelelő édesítő, pl. eritrit)
1 csipet só
60-80 g blansírozott mandula
1 ek frissen facsart citromlé vagy bő 1 ek almabalzsam
kevés őrölt kardamom (vagy egyéb fűszer, elhagyható)

1 ek makadámdióolaj vagy törökmogyoróolaj (elmaradhat)
A tálaláshoz
vaníliafagylalt, hidegen felvert kókuszkrém, stb.

1. A sárgabarackot egy tálba teszem és annyi vizet öntök rá, hogy ujjnyi vastagon ellepje. Néhány órára, de a legjobb egész éjszakára lefedve állni hagyom.
2. Másnap az alatta lévő folyadékot átszűröm egy kisebb lábasba. Nekem 150 ml folyadékom lett. Beleteszem a cukrot, a mandulát és 15 percig alacsony hőfokon, hogy éppen csak gyöngyözzön, szirupot főzök a levéből. Nagyon édes, közben hozzáadom a citromlevet vagy a savszegény almabalzsamot, egyéb ecetet és megkóstolom. Ha rendben, félrehúzom és hozzákeverem a mogyoróolajat is. Egy sűrű, édes-savanykás szirup legyen az eredmény.
3. Míg készül a szirup, a lecsöpögtetett barackokat vékony csíkokra vágom. A kész sziruppal óvatosan összeforgatom és tálba vagy kisebb tálkákba teszem.
Vaníliafagylalt, citromsorbet, citromos, savanykás folyékonyabb krémek nagyon jól passzolnak hozzá.
6 személyre

  2 hozzászólás to “Sárgabarackos-mandulás csemege”

  1. en is pont a makadamdioolajra vagyok rakattanva mar vagy fel eve, majdnem minden etelbe bele tudtam mar kepzelni ^_^

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.