aug 242013
 

Az olyan embernek, aki nem eszik lisztes és tejes dolgokat, dögnehéz dolga van, ha a városban, szaladgálás közben megéhezik. Lassan egy éve gyakorlom már, és szintén lassan megtanulom, mit tudok enni, vagy mit vigyek magammal, ami akár egy női retikülben is elfér – az enyém szerencsére meglehetősen nagy.
Könnyebb a helyzetünk télen, illetve a hideg időszakban, de mit vigyünk magunkkal a nyári melegben, mit csomagoljunk, ami nem folyik ki, de bármikor elő lehet kapni?
Pár hónapja készítettem valamit, aminek nem tudtam nevet adni, de nem is akartam. Gyorsan összedobható, tejbegrízszerű lett belőle, nevezzük kókuszmüslinek. Természetesen ahogy már írtam, tej és gabonadara nélkül. Hívhatnám instant tejbegrízpornak, de talán a kókuszmüsli tetszik a legjobban, mert erre hajazott a leginkább. Mint tudjuk, a müsli (muesli, müesli, vagy magyarosan müzli, de az egyszerűség kedvéért maradok a müslinél) eredetileg svájci találmány és szigorúan zabpelyhet, almát, aszalt gyümölcsöt, mogyorót és édesítőt tartalmazott, amelyet tejjel vagy joghurttal felöntöttek.

musli_to_go2

Ahogy lenni szokott, a látványos sikertől vérszemet kaptam és elkezdtem kísérletezgetni, így jutottam el az üveges, szállítható verzióig. A dolog pofonegyszerű, egy üvegbe belehalmozom, amit gondolok, tetőt rá, és kész. A kókusz képezi az alapot, nyersen, vízzel felöntve azonnal fogyasztható, szóval aki ezt nem szereti, az bajban lesz, most szólok. Ugyanis a kókuszreszelék és a -liszt együttese adja azt a keveréket, amely kissé müzlire vagy tejbegrízre fog hasonlítani. A kókusz, akár reszelék, de főleg liszt formájában egy igazi superfood, a kókuszliszt 40% rostot tartalmaz, ettől is jól fogunk lakni, nem pedig a szénhidráttól. Arra is figyeljünk, hogy az üvegben hagyjunk némi helyet a víznek, amivel feltöltjük és meg is tudjuk keverni. Forró vízhez szerintem bárhol hozzájutunk, akár valamelyik gyorséttermi láncnál is. (Ilyenkor mondjuk csak bátran, hogy gluténérzékenyek vagyunk és sajnos nem tudunk semmit sem enni a választékból. Beválik!) Tapasztalatom szerint egy ilyen elkészített üveg hónapokig eláll, a munkahelyemen is tartok néhány elsősegély-üveget különböző gyümölcsökkel.

musli_to_go1

Müsli to go
{cukor-, tej-, liszt-, glutén-, gabonamentes}

1 ek kókuszreszelék
2 ek őrölt mandula (vagy más mag)
1 szűk ek porcukor(nak megfelelő édesítő, pl. eritrit)
1 csipet só
1 csipet aszkorbinsav

1 ek kókuszliszt
1 tk kókuszzsír (elhagyható)
Továbbá: mazsola / aszalt gyümölcs / friss gyümölcs / csokoládé  …
A felöntéshez
200 ml forró víz / egyéb, lehetőség szerint

Egy 3,5 dl-es üvegbe rétegesen beleteszem a hozzávalókat, fontos, hogy maradjon még hely a víznek. Bátran lehet a hozzávalókat variálni, a mandula és az aszalt gyümölcsök csak példa. Ha néhány órán elfogyasztjuk, akkor kisebb darabokra vágott friss gyümölcsöt is tehetünk a tetejére.
Kókuszliszt helyett daráljuk meg a kókuszreszelék egy részét, így jobban oldódik, de a végén tejbegrízszerű állaga lesz.
Fogyasztáskor csak felöntöm forró vízzel (de tej, magtej, kókusztej is nagyon jó), összekeverem, pár percet állni hagyom és már ehető is.
Egy 3,5 dl-es üvegben egy adagnyi

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.