aug 262013
 

Az úgy volt, hogy hétvégén remegős csokoládétortát akartam sütni. Olyat, amibe nem kell semmilyen tejtermék, de minimális liszt sem, egyszerűen csak tojás és csokoládé, és persze némi ízesítő. Rongyosra kerestem a netet, facebook-os segítséghez is folyamodtam, végül meguntam  a dolgot és végignyálaztam a csokis könyveimet. Ezzel kellett volna kezdenem, mert az egyszer már említett Trish Deseine csokoládés könyvében ráakadtam erre a datolyás süteményre (a könyvről írtam már, sőt sütöttem is belőle), amire egyből felcsillant a szemem. Nem, nem remegős, de ragacsosnak ígérkezett, még magliszt sincs benne, csupán mandula és datolya.
Végül teljesen megváltoztattam az arányokat, mert a vaj helyett szánt kókuszzsír a végét járta, a részben tojássárgák helyett egész tojásokat tettem bele és a tejcsokoládét természetesen lecseréltem 85%-ra. A cukor mennyiségét kapásból feleztem, a darabolt mandula helyett blansírozott, dundi szemeket használtam.
Végül is egy nagyon jól használható, kissé ragacsos, morzsás, igen intenzív ízű sütemény lett belőle. Fagylalt nagyon jó lett volna mellé, de épp nem volt a fotózásnál, de legalább valami szósz, gyümölcsös mártást elbírt volna. Tessék hozzáképzelni, legközelebb szederfagyi lesz mellé!

csokitorta_datolyas3a

Datolyás csokoládétorta

90 g zsíradék (vaj, kókuszzsír), pl:
– 30 g kókuszzsír

– 1 ek mandulavaj, 100%-os (készen kapható)
– 1 ek liba-, kacsazsír
125 g étcsokoládé (min. 85%-os)
1-2 ek konyak (vagy egyéb jó minőségű borpárlat)
3 db tojás (“M”, közepes méretű)
2 lapos ek cukor(nak megfelelő édesítő, most eritrit)
90 g őrölt mandula / törökmogyoró (lehetőleg pirítva)
50 g blansírozott mandula
90 g aszalt datolya, apróra vágva
½ tk vaníliakivonat (elmaradhat, de ne hagyjuk ki)
1 csipet só

1. A kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszek és rákapcsolom a keretet. A forma oldalát törlőpapírral kizsírozom. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 170 °C-ra.
2. Egy kisebb lábasban legalsó fokozaton felolvasztom a széttördelt csokoládét és a zsíradékot, közben néhányszor megkeverem.
3. A tojásokat keverőtálba ütöm, hozzáadom a cukrot és 8 perc alatt robotgéppel sűrű, habos krémmé verem.  Óvatosan beleforgatom az őrölt mandulát majd az egész szemeket is (ezeket durvára is lehet törni), és szintén belekeverem az olvasztott csokoládét. Egyneművé keverem és beleöntöm a formába.
4. Betolom a sütőbe és kb. 45 percig sütöm. Nem kell tűpróbáig sütni, nem baj, ha még kicsit ragad. Félig nyitott ajtónál hűlni hagyom, majd ha teljesen kihűlt, lefejtem róla a kapcsot és porrá őrölt édesítővel tálalom.
18 cm-es kerek tortaforma / 8 szelet / 26 cm-eshez dupla mennyiség kell)

csokitorta_datolyas(00)

  2 hozzászólás to “Datolyás csokoládétorta”

  1. Ez a recept oriasi! Eppen az angol chrismas puddingon gondolkodtam hogy hogyan is lehetne megcsinalni liszt, cukor nelkul.. ezt a receptet azert mar lehet arra is alakitani! nagyon koszonom, isteniek a receptjeid.

    • Kedves Nóri, nagyon köszönöm a kedves szavaidat! Igen, ez olyan kis tömör tészta lesz, szerintem is alkalmas lehet christmas puddinghoz, esetleg egy gondolattal kevesebb mandula kell bele és természetesen whiskyvel :). Jól lehet alakítani ezt a fajta tésztát. A egész mandulát legközelebb durvára vágnám.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.