aug 302013
 

Nem tudom, más hogy van vele, de jeges kávét nem csak nyáron szoktam inni. Persze, rekkenő melegben az igazi, de egy frissítő italnak télen is helye van, a kávé pedig valóban az egyik legjobb frissítő. Főleg hosszabb kávéval, jegesen, igazi kávélimonádé. Vagyis inkább coffade.
Jeges kávés hűsítőt gyakran szoktak habosított tejjel, tejszínnel vagy akár vaníliafagylalttal is készíteni, de teljes mértékben csak tejtermék nélkül jobban élénkít, ha tiszta és puritán marad.
A jegelt kávék legegyszerűbb verziója az, amikor a jéggel töltött pohárba egyszerűen ráöntik a forró, ízlés szerint cukrozott espressot, ezt caffè freddo néven kérjük. A kávét és a jeget akár shakerben is összerázhatjuk, ekkor a kávé kissé felhígul, de hideg lesz, ez a caffè shakerato, természetesen ebbe is tehetünk kevés tejet.
Olaszország déli részén sok jégkásával készítik a kávét, fémtálkában néhányszor átkeverik, míg megfagy, hogy a jégkristályok kissé összetörjenek, ez a híres granitaamit nyugodtan ihatunk reggelire is. Fagylaltgépben is el lehet készíteni, akkor finomabb szemcséjű jégkását kapunk.
Salentoban érdekes jeges kávét találunk. Tej helyett néhány kanál mandulatejet is öntenek a jéghez, de ebben az esetben nem cukrozzák a kávét, hisz a mandulatej már kissé édeskés, és csökkentené a kesernyés kávé élvezeti értékét.
Akár mandulatej, akár kókusztej (most ezt használtam) otthon frissen főzött, forró kávéval, azonnal is készíthetjük, nem kell megvárni, míg kihűl. Ennek az az előnye, hogy a hidegre hűlt kávénak csökken az aromája, de az azonnal hideg sokkhatás megtartja azt. Akinek van gőzölője, az ehhez a kávéhoz is használhatja, de a turmixgép is megteszi “trükkösen”.

jegeskave1

Jeges kávé
(Caffè in ghiaccio)

1 erős, hosszabb espresso kávé (90-100ml, pl. Nespresso Livanto)
4 tk kókusztej / mandulatej
1 tk vaníliakivonat
1 ek cukor(nak megfelelő édesítő, pl. eritrit, porítva, ízlés szerint)
6-7 db jégkocka

A kávét frissen lefőzöm. Ha édesíteni szeretném, akkor azt most érdemes beletenni, hogy feloldódjon a kávéban.
Minden mehet a turmixgépbe. 10 másodperc és már tálalható is. Finom, habos, ennyi jegeskávé lesz belőle!
(Ezt a kávét turbózhatjuk még egyéb fűszerrel is, mint pl. fahéj, kardamom, tonkabab, kakaó, stb., de egy gombóc fagylaltot is beleturmixolhatunk, lehet bátran kísérletezni!)
1 pohár

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.