okt 102013
 

Pár évvel ezelőtt kaptam egy üveg fűszerkeveréket, amit azon nyomban bevágtam a fűszerpolc hátuljára. Most mégis, erősen mediterrán jellegű konyhában szentségtörés olyan fűszert tartani, aminek az a felirata, hogy bruschetta.
Gondoltam én.

Aztán tavaly megtörtént az “eset”. Polcrámolás és -takarítás közben levertem egy üveg vörösbort, ami magával rántott még pár útjában lévő kamralakót. Nem találjátok ki! A bruschetta seasoning földet érve mindenestől belehasalt a szétterülő vörösbortócsába és – tessék figyelni, most jön a csattanó – elkezdett egy hihetetlen finom illatot árasztani. Abban a pillanatban.
Nos, ez volt a halottnak nyilvánított bruschetta fűszerkeverékem újjászületése. A maradékot óvatosan kibányásztam a szilánkok közül, természetesen azt, ami a megmaradt talpas üvegben még benne volt (különben most nem írogathatnám eme sorokat), és megkóstoltam. Fantasztikus volt!
A cimkéről megnéztem a hozzávalókat, bejártam a netet és azóta üvegszámra gyártom a bruschetta fűszerkeveréket. Fogalmam sincs, hogy ezt mire találták ki, de mindenre jó, csak a megfelelő célfelhasználásra nem. Bruschettát klasszikusan kell gyártani, mese nincs, friss paradicsom, bazsalikom, olívaolaj, só, bors, és kész. Ez a vegetára hajló keverékkel azonban frenetikus hatást érünk el, én általában valóban egyszerű ételízesítőként használom, szerintem erre a legjobb. De remek pesto, krém lesz belőle: 1 evőkanál fűszerkeveréket keverjünk el 1,5 ek vízzel (vagy fehérborral) és 1,5 ek olívaolajjal – az arányokon ízlésünk szerint változtathatunk – és máris rákenhetjük kenyérre, paprikára, nyers cukkinidarabokra, sonkaszeletekbe göngyölhetjük, de tésztamártást is készíthetünk belőle.
Üvegbe zárva évekig eláll, csak arra vigyázzunk, hogy valóban csontszáraz legyen, mire üvegbe kerül! Azt mondanom sem kell, hogy kiváló gasztroajándék, akár Karácsonyra is!

bruschetta_fuszerkeverek1

Bruschetta fűszerkeverék

30 g napon szárított paradicsom
½ tk fokhagyma-granulátum
½ tk vöröshagyma-granulátum
1 tk bazsalikom, szárított
1 tk oregano, szárított
½ tk petrezselyem, szárított
½ tk pirospaprika (enyhén csípős)
½ tk tengeri só

1. A paradicsomdarabokat éles késsel egészen apróra vágom és a többi fűszerrel együtt kávédarálóban finom darabosra őrlöm. A darálót érdemes pulzálva használni, hogy a paradicsom szemcsés maradjon. Nagyobb adag készítésénél az aprító is jó szolgálatot tesz.
2. A keveréket lapos tányéron szétterítem és egy-két napot száradni hagyom. Ha teljesen száraz, üvegbe lehet tölteni, ilyen formában évekig eláll. Szárítás nélkül tegyük hűtőbe, pár hétig nem romlik a minősége.
kb. 250 ml lesz belőle

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.