okt 112013
 

Nem véletlen, hogy a blogon a krémlevesek aránya nő a legjobban a levesek között. Ez a tendencia az őszi időszak alatt csak fokozódhat, de lássuk be, ezt a smoothie-közeli, forró, zöldséges alkalmatosságot a legegyszerűbb elkészíteni. Utolsó érvként szinte mindenki szereti.
Most a pasztinákot olívaolajban szinte barnulásig sütöttem, ezzel sokkal intenzívebb lett az íze, sajnos szép fehér színét is elveszti. Ez persze nem baj. A fűszerkeverék is hozzásegített az árnyalathoz. A pezsgőt érdemes csak a végén hozzáadni, akkor megmarad az alkoholtartalma, de nem kell aggódni, nem vészes így sem. Gyerekek esetén természetesen hagyjuk el, vagy forraljuk öt percig.

pasztinakkremleves_pezsgos1

Pezsgős sült pasztinákkrémleves

2 ek olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma
200 g pasztinák (tisztítva mérve)
400 ml (ásvány)víz, ebből egy kisebb rész száraz pezsgő/prosecco
100 ml kókusztej (sűrűbb)
2 púpozott ek bruschetta fűszerkeverék
kevés feketebors
kevés só, igény szerint

1. Egy lábasban felhevítem az olajat és üvegesre pirítom benne a felvágott hagymát.
2. Közben megtisztítom a pasztinákot, karikára vágom és kevergetve addig pirítom az olajon, míg félpuha lesz, nem baj, ha közben színt is kap, ez a cél. Közben belekeverem a fűszerkeveréket.
3. Ekkor felöntöm a folyadékokkal, de ezzel már csak egyszer forralom fel.
4. Turmixgépben vagy botmixerrel pürésítem és készre ízesítem. Annyi folyadékot adjunk hozzá, hogy még sűrűn kanalazható legyen, illetve kinek mit diktál az ízlése.
5. Ha melegre hűlt, visszateszem a lábasba és felforrósítom. Tálalásnál olívaolajat csorgatok a tetejére, mellé lehet még krékert (most szezám-, lenmagos krékert), egyéb ropogtatnivalót is adni, de a tiszta pasztinákíz sem megvetendő!
700 ml sűrűbb krémleves lesz belőle

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.