okt 142013
 

Pár éve végigfutott már egy ketchupfőzési láz a blogokon, abból az időből számtalan jó recept származik abból a befőzős-eltevős fajtából. Akkoriban – talán időhiány miatt, már nem tudom – sebtében összekevertem nyersen egy paradicsomból készült, savanykás szószt a grillezett húsok mellé, ami végül is ketchupra hajazott. A paradicsom mellett kellően édes, savanyú és fűszeres is volt. Mi ez, ha nem ketchup?
Szerettük, megmaradt, ideje végre, hogy megmutassam. Hihetetlen előnye, hogy valóban két perc alatt kész, annyit lehet belőle készíteni, amennyi el is fogy, bár néhány napig bátran lehet hűteni is. Jó minőségű olasz paradicsomkonzervet szinte mindenhol lehet már kapni, tehát akadály nincs, ez a ketchup igazi gyorssegély! (Tapasztalatból beszélek:) Ha van még néhány percünk, akkor gyümölcsöt is beleturmixolhatunk vagy játszhatunk a fűszerekkel vagy az ecetbalzsamokkal is.

ketchup_nyers1

Gyors, nyers ketchup

200 ml passzírozott paradicsom (“Passata di pomodoro” , pl. MUTTI)
½ fej hagyma / 1 db salottahagyma (pépesre aprítva)
1 gerezd fokhagyma (szétnyomva)
1 tk tengeri só
1 ek cukor(nak megfelelő édesítő, pl. eritrit + pici méz)
2-3 ek lágy gyümölcsbalzsam (pl. 4-5%-os almabalzsam)
kevés sűrű balzsamecet (elhagyható)
1 ek extraszűz olívaolaj
fűszerek (opcionálisan)

1. A passatát egy tálba teszem, hozzáadom a többi hozzávalót, homogénre elkeverem és úgy ízesítem, hogy édes-savanykás legyen.  Jó, ha áll pár órát, de nem szükséges, azonnal is tálalható.
2. A ketchupot botmixerrel vagy turmixgépben is pürésíthetjük, de fel is főzhetjük (akkor már nem lesz gyors és nyers), a főzés által tovább eltartható, ha azonnal forrázott üvegekbe töltjük és azokat öt percre fejre állítjuk.

Kulcsfontosságú a paradicsom minősége, a passata feliratú nem sűrítmény, hanem átpréselt, tiszta paradicsom. Olyan fajtából készítik, amely kevésbé savas, ezért nem is kell a savasságot édesítővel ellensúlyozni.
Fűszereket is tehetünk hozzá, pl. oregano, kakukkfű, Herbes de provence, cajun fűszerkeverék, curry, stb.)
Ez egy alap, de gyümölcsökkel is nagyon jól variálható, még felvágott almát, körtét vagy két karika friss ananászt is beleturmixolhatunk.
kb. 250 ml ketchup lesz belőle

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.