okt 232013
 

Tavaly késő ősszel sütöttem először ezt a kókusztejes karfiolt, de csak nem tudtam előbb megmutatni. Vacsorára húshoz kerestem köretet, rózsáira szedtem egy közepes karfiolt, találomra befűszereztem egy bögre kókusztejet – a fehérbort sem hagytam ki belőle, és fedő alatt bedugtam a sütőbe. Mikor kihűlt, csak ettük és ettük szótlanul, a férjem pedig két ujjal törölte ki a sütőtálat. Mondta, hogy másnap is süssek ilyet. Csakhogy volt egy bibi. Nem emlékeztem már pontosan, miket dobáltam a szószba.
Ezt követően volt még néhány kísérletem, míg rátaláltam a végleges verzióra. Persze a többit is megettük. Először a fűszerkeveréket szerettem volna posztolni, annyira jól használható, hogy sokszor fel fog még bukkanni. Ha van ennek a mártásnak titka, akkor az a kókusztej, az aszalt paradicsom és a meleg, kissé arabos fűszerek, ezek a sült karfiollal egy elképesztően finom, intenzív egyveleget adnak. A legjobb kókusztejek nem tartalmaznak sűrítőanyagot, xantánt, de ennél kivételesen érdemes azt használni, hogy a mártásunk ne legyen túl folyós. Ellenkező esetben tehetünk bele egy mokkáskanál kókuszlisztet vagy másfajta kötőanyagot, de végső esetben üsse kő, maradhat az úgy is.

karfiol_sult_kokusztejben1

Kókusztejben sült fűszeres karfiol

1 közepes fej karfiol
kb. 200 ml kókusztej
néhány korty fehérbor vagy alaplé
1 mk jóminőségű mustár
3-4 tk bruschetta fűszerkeverék
1 tk szárított oregánó (vagy egyéb)
1 mk római kömény, őrölve
1 mk fahéj, őrölve
1-2 csipet chilipehely (elhagyható)

1 szűk tk só
néhány tekerés feketebors
kevés kókuszzsír, olívaolaj, vagy egyéb zsíradék

1. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 175 °C-ra.
2. A karfiolt rózsáira szedem, megmosom és belerakosgatom egy megfelelő méretű kizsírozott tűzálló edénybe, hogy szorosan fedjék egymást.
3. Egy tálkában összekeverem a kókusztejet a többi hozzávalóval. 10 percet állni hagyom, hogy a fűszerek magukba szívják a folyadékot. (A chilipehelyből – vagy porból annyit tegyünk hozzá, hogy épphogy pikáns legyen, egy csipet elég.) Kóstolgassuk, a szósznak már most igazán finomnak kell lennie, kerekítsük ki! Kiskanál segítségével minden karfiolrózsára teszek a szószból, a maradékot ráöntöm a karfiolra és betolom a sütő középső sínére. Nem kell lefedni.
4. A rózsák nagyságától függően 45-50 perc alatt már jól átsül, de még roppanós marad, azért egy beleszúrt villával ellenőrizzük! Az utolsó öt percben felvehetjük a hőmérsékletet vagy rákapcsolhatjuk a grill is. A tál alján néhány kanál sűrű mártás marad.
Ha kihűlt, tálalható is.
3-4 személye köretnek

1 tk = 15 ml / 1 mk = 2 ml

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.