okt 282013
 

Egészen a 29. fordulóig szép rendben részt vettem a Vigyázz, Kész, Főzz! bloggerek közti megmérettetésen, aztán megcsappant a részvételem. Pedig jó volt, szerettem is, de az idő nagy úr. A mostani 59. staféta azonban igen csak kecsegtető volt: Zsuzsi alkohol és csokoládé együttesére írta ki Részeges csokoládé címmel, azt hiszem, ez több mint 250 alkoholos recept után (ezt a számot leírni is már maga egy kisebb becsiccsentés) nálam eléggé belevág, vagy nem?

Először természetesen sósban, húsosban gondolkodtam, jó lett volna összehozni egy mole-szószban főtt chili con carne-t, annál is inkább, mivel a chilibe mindig teszek csokoládét is, de ez most egyéb tevékenységek folyományaként elmaradt. Mivel hétvégén úgy is jár a sütemény, íme egy nagyon mogyorós csokoládétorta, némi pálinkával, amely, minő meglepő, esetünkben mogyorós.

Csokoládétorta már több is szerepel a blogon, lassan nem lesz igaz, amit állandóan terjesztek magamról, hogy á, nem vagyok én akkora csokis, nem fogja ezt már senki sem elhinni rólam. Kezdek belejönni a csokoládétortákba, egyszerűségük ellenére tényleg nagyon jól variálhatóak, a csokoládét meg mindenki szereti. Majdnem mindenki.

Érdekes történetet futott be ez a csokitorta. Nyammm-nál láttam ezt a csokoládétortát, ő egy rakat málnát halmozott a tetejére.  Aztán látom, hogy ő meg Chef Vikitől vette a Francia csokoládétortája alapján. Nézem Viki receptjét, ő pedig Limara Francia csokoládétortáját sütötte meg. Mindenki változtatott egy kicsit a receptúrán (főként mindenki csökkentette cukormennyiséget), de Limaránál végképp észrevettem, hogy a saját mogyorós csokoládétortámat akartam megsütni. Torta Caprese, nagy kedvencünk azóta is. Hát így jártam.

A recepten persze megint változtattam egy kicsit, az alap azonban maradt. A cukrot még tovább csökkentettem, a tésztába viszont lekvárt is tettem, ettől a tészta még lazább lett.
A zsíradék téma kisebb magyarázatra szorul. Eredetileg jó minőségű vajat használnak hozzá, az utóbbi időben egyre nagyobb sikerrel próbálkozom a vaj helyettesítésével. Kókuszzsír teljes egészében eszméletlen kókuszízt ad, ezt nem szereti mindenki, ezért részben kiváltom, ez az arány nálam bevált, bár lehet még rajta finomítani: tehát a zsíradék nagyobb része szűz kókuszzsír (ez az igazán kókuszízű), a kisebbik rész pedig tiszta, fehér mandulavaj (házilag könnyen készíthető aprítóban) és libazsír. Higgyétek el, a zsír egyáltalán nem érezhető!
És persze, a mogyorópálinka!! Az eredmény pedig? Az eredeti Caprese-sütemény egy mogyorós, nagyon finom, morzsás süti, de ez, a lekvárnak, és a rövidebb sütési időnek köszönhetően egy szinte krémes édesség lett, és mivel nincs benne búzaliszt, egyáltalán nem baj, ha nem sül át teljesen.

csokoladetorta_mogyoros_kremes1

Mogyorós-krémes, mogyorópálinkás csokoládétorta
{cukor-, tej-, liszt-, glutén-, gabonamentes}

A tésztához
100 g étcsokoládé (70-85%)

130 g zsíradék (eredetileg vaj, most ezeket használtam)
__ – 25 g mandulavaj (házi, vagy pl. Rapunzel)
__ – 25 g tiszta libazsír
__ – 70 g kókuszzsír VCO
70 g cukor(nak megfelelő édesítő, most eritrit)
1 csipet tengeri só
2 ek nyers kakaópor
3 db tojás (közepes méretű)
2 ek (cukormentes) sárgabaracklekvár
1 tk vaníliakivonat
30 g oranzsát (kandírozott narancshéj) esetleg beáztatva
8 ek mogyorópálinka (ill. ízlés szerint), vagy más gyümölcspálinka
100 g törökmogyoró, pirítva, őrölve

A tetejére
porcukor (> édesítő), vagy/és
16 ek (cukormentes) sárgabaracklekvár
8 ek mogyorópálinka (ill. ízlés szerint)

1. A sütőt A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 180 °C-ra. Egy 18 cm-es kapcsos tortaformát kizsírozok, vagy sütőpapírt teszek az aljára és rákapcsolom a karimát, vagy teljesen kibélelem a sütőpapírral (én így szoktam). A narancshéjat a pálinkába beáztatom, vagy egyszerűen csak langyos vízbe.
2. A mogyorót 100 °C-os sütőben szétterítem és 10 percig pirítom, míg illatos nem lesz. Aprítóban közepesen finomra darálom.
3. Egy nagyobb lábasban (amibe belefér a teljes tésztamennyiség) legalacsonyabb fokozaton felolvasztom az összetördelt csokoládét, a zsíradékot és a cukrot. Közben néha átkeverem, hogy sima legyen.
4. Félrehúzom. A tojásokat egy külön tálkában villával felverem. A csokoládéhoz keverem a sót, a kakaóport és a tojásokat. Fakanállal jó erősen átkeverem, amíg a tészta már nem lesz “nyálkás”. Hozzáadom a lekvárt, a vaníliát, a lecsöpögtetett oranzsátot és a pálinkát, majd egy alapos keverés után a darált mogyorót is. Kóstoljuk meg a tésztát, most még lehet az ízén igazítani.
5. A tésztát beleöntöm a formába, betolom a sütő középső rácsára és 22-25 percig sütöm. Nem kell lefedni. Ekkor a mag még krémes lesz, ezért nem érdemes tűpróbát végezni, de pont most lesz jó. Kinyitom a sütő ajtaját és a rács szélén hagyom kihűlni.
6. A lekvárt enyhén felmelegítem és hozzákeverem  a pálinkát. A porcukorral megszórt sütemény mellé tálalom.
18 cm-es sütemény / 8 szelet

csokoladetorta_kremes(05)

  4 hozzászólás to “Mogyorós-krémes csokoládétorta”

  1. Nem jön ki a zsiradék mennyisége nekem, de ez biztos nem akadálya annak, hogy isteni legyen. Most esek neki, a barátnőm szülinapi tortájának készül, este lesz már tapasztalat róla személyesen is :)

    • Gabi, hogy nem jön ki? Soknak vagy kevésnek tartod? Most újra átvizslattam, szerintem nem írtam el, persze kisebb eltérések lehetnek. Az eredetiben is nagyon sok a vaj. De kérdezz nyugodtan, nagyon örülnék, ha sikerülne és ízlene is Nektek!! :)

  2. Kedves Mamma,
    A zsiradék akkor 130 g, vagy 150 g kell, hogy legyen? A különfélék 150 g-ot adnak ki, de előtte 130 g- ot írsz.
    Mijocuru

    • Kedves Mijocuru,
      elnézést, hogy csak most válaszolok!
      Az észrevételed teljesen jogos, jó sokáig gondolkodtam, hogy hol és mit írtam el. Rájöttem :))
      A vajnak 82% a zsírtartalma, ha ezt kókuszzsírral vagy sima zsírral szeretném kiváltani, akkor a vaj mennyiségét 0,82-vel megszorzom, mivel a zsír ugye 100%-ban zsírt tartalmaz.
      Valamit azonban elírtam, pedig ezt a süteményt 2x is megsütöttem. Az eredeti receptben (26 cm-es formánál) 200 g vaj szerepel, szóval itt 100 g lehet, zsírral még kevesebb.
      Egy szónak is száz a vége, a kókuszzsírt átírtam 70 g-ra, működnie kell, de ha újra megsütöm, kijavítom véglegesre :)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.