nov 122013
 

Rég vágytam már egy jó forró masala chai-ra, régebben nem bírtam betelni vele, ráadásul az angolos tejes teát is kedveltem. A kora délutáni óráktól azonban nem iszom már sem kávét, sem fekete teát – mindössze bort (de arról most inkább nem nyitok vitát, melyiknek magasabb a stimuláló hatása:).

Hol is tartottunk? Igen, masala chai! Imádom, ez az indiaiak napi itala, állandóan, minden napszakban fogyasztják. Aki nem ismerné, a masala chai egy erős, fűszerekkel forrázott tea (általában Assam tea), amit fele arányban felöntenek forró tejjel. Sok cukor kell bele, ettől persze eszméletlenül édes, és persze a masala chai-t is mindenki másképp csinálja. Chai = tea, masala = fűszerkeverék, innen ered a neve.
Hogy ez az ital miért van mégis itt, annak egyszerű a magyarázata: nem sok köze van már az eredetihez. Nemrég szembejött velem egy kurkumás, kókusztejes masala chai recept ITT, egyből felkeltette bennem a vágyat, most napok óta főzöm. Ma reggel kipróbáltam, tudja-e a kávét pótolni, na jó, azt kevésbé, de akkor teával is teljesen rendben. Tegnap esti, forró italként kortyoltam, le voltam nyűgözve, ha valaki álmatlanságban szenved, érdemes kipróbálni.

A lényeg, hogy ebben nincs tea, ezt kurkumával “pótoltam”, csupán kókusztej és fűszerek. A kurkumának – de a benne lévő további fűszereknek temérdek gyógyító hatása van, Indiában is ezért isszák.

FONTOS TIPPEK: Van benne pár csavar, például az, hogy először a vizet forraltam fel a fűszerekkel, különben elfő nekem a kókusztej, ez utóbbit csak a végén öntöttem hozzá. A fahéjrudat bele is főzhetjük, nekem így, őrölt fahéjjal meghintve  jobban tetszik. Most nincs mandulatejem, de azzal is érdemes lesz kipróbálni, továbbá lehet még beletenni fehér mandulavajat is a végén, na attól pluszban kap egy magasabb számú élvezeti faktort.Vagy szintén a végén egy tojássárgájával be is lehetne sűríteni. Hozzáteszem, kicsit macerás az elkészítése, a kurkuma miatt pedig legyünk óvatosak, mindent sárgára színez, természetesen pont azt, amit nem akarunk.
Most egy kanálka eritritet (édesítő) és a végén egy kanál mézet tettem bele, ez igen kombinációnak tűnt, persze bármivel lehet kísérletezni. Vannak még tervek.

Egyszerűen és röviden: nagyon finom!

masala_coco1

Coco masala, forró fűszeres kókusztej

250 ml kókusztej (kb. 5%-osra hígítva) / mandulatej
1 lapos tk kurkuma
1 cm gyömbér, felvágva
2-3 szem kardamom, mozsárban széttörve, héjastól
2 szem szegfűszeg
1 db csillagánizs
1 csipet tengeri só
1 tk édesítő
Tálalásnál
1 tk (nyers) méz, ízlés szerint
1 tk mandulavaj
őrölt fahéj

1. A hígított kókusztejhez szükséges vizet felforralom a fűszerekkel és alacsony hőmérsékleten forrni hagyom öt percig, vagy kicsit tovább. Közben átkeverem. (Mandulatejnél öt perc lassú gyöngyözés után érdemes egy ideig lefedve állni hagyni.) Ha kész, átengedem egy fémszűrőn keresztül (a műanyagot megfoghatja a kurkuma) a pohárba, illetve nagyobb mennyiség esetén botmixerrel fel is lehet habosítani.
2. A bögrében elkeverem benne a mézet, esetleg a mandulavajat is és fahéjjal megszórom.
(Egyéb tippek a fenti bevezető szövegben.)
1 adagnyi

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.