dec 112013
 

Karácsony előtt nem csak a blogokban, de zárt csoportokban is tombol a sütési láz. Így történt, hogy egyik nap szemben találtam magam egy eszméletlen jól kinéző keksszel, narancsmártással felturbózva. Mivel nem vagyok egy sütőtündér, és amúgy is el voltam maradva az előkészületekkel, lecsaptam Angéla receptjére. Az eredeti felállásban törökmogyoró és mandulaliszt szerepelt, ez el is készült, sőt a facebook-on ki is takarítottam a tálat, a tészta ugyanis eszméletlen finom volt nyersen is.
Fotózni nem tudtam, megettük.

Ma újra kellett sütnöm, de elfogyott a mandulaliszt, az új szállítmány pedig még nem érkezett meg, ezért változott a felállás, tápiókalisztet használtam. Ezt már nem ajánlatos csak úgy nyersen nyalakodni, nem baj. A receptet tovább pontosítottam, majd készítettem hozzá stílusosan egy narancs curd-öt, majd behálóztam csokival a tetejét. Ezért elnézést kérek, a látvány nem túl szép, hát igen, sötétedés előtt szerettem volna fotózni és rohamtempóban melegítettem a csokoládét, meg is látszik, csúnya kásás lett. Becsszó, nem így szoktam, legközelebb lecserélem a képet, ha lesz új. Cserébe viszont finom.

Hogy meddig áll el, arról nem tudok nyilatkozni, a curd egy hónapig el van a hűtőben, a kekszeket fogyasztás előtt fogom majd megkenni a krémmel.
Természetesen mind a keksz, mind a krém glutén-, cukor- és tejmentes.

keksz_narancsos_orangecurd1

Narancskrémes narancsos keksz

A tésztához
2 db |102 g| tojás (közepes méretű)
2,5 ek |50 g| cukor (> édesítő, pl. eritrit) (sima keksznél +2 ek)
1 csipet só
100 g hántolt mandula (vagy törökmogyoró), őrölt
80-90 g tápiókaliszt (vagy mandulaliszt)
1 db (kezeletlen!) narancs reszelt héja
1 ek |15 ml| narancsos olívaolaj
½ tk szódabikarbóna
9 púpozott tk angol narancskrém (Orange Curd)
A csokoládémázhoz
30 g étcsokoládé (70-85%-os)
kevés kókusztej / tejszín

Elkészítem a kekszeket.
1. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 175 °C-ra. Egy tepsit sütőpapírral kibélelek. A narancsot megmosom, leszárítom és lereszelem a héját. (Ehhez csakis kezeletlen felületű narancsot használjunk, a narancsra felvitt viaszréteg semmivel nem távolítható el biztonságosan. A kezeletlen felület felismerhető a tompább fényéről.)
2. A tésztához egy keverőtálba teszem a tojásokat, villával enyhén felverem. Beleteszem a cukrot (ha nem szeretnénk a kekszeket tölteni, hanem csak magában fogyasztani, akkor adjunk még a tésztához 2 evőkanál cukrot), sót, az őrölt mandulát, a narancshéjat és az olívaolajat, majd jól elkeverem. Ekkor hozzáadagolom a tápiókalisztet és a szódabikarbónát és ezzel is homogénre keverem. Egy viszonylag sűrű masszát kapunk, ha nem elég sűrű, adjunk hozzá még kevés lisztet.
3. Egy kekszadagoló kanállal – ennek hiányában két kiskanál segítségével – kis halmokat teszek a tepsire, figyeljünk arra, hogy ne legyenek egymáshoz túl közel, mert megnőnek a korongok. Egy tepsire 16 korong fért nálam, a maradék kettőt külön sütöttem.
4. A tepsit betolom a sütő középső rácsára és addig sütöm, amíg a széle épphogy elkezd barnulni. Ne süssük túl! Nálam 18 perc alatt kész lett, néhány darabot még benthagytam 20 percesre, ezek rusztikusabbak lettek.
5. A kekszeket kiveszem, hűlni hagyom és ruhával lefedve egy órán át szárítom. Ekkor valamivel roppanósabbak lesznek. Ezután át lehet tenni egy bádogdobozba, amit résnyire nyitva hagyunk, hogy ne puhuljon meg.
6. Ha kihűlt a narancskrém, egy teáskanálnyit teszek egy kekszre, laposra kenem és óvatosan rányomkodok egy másik kekszet. Félreteszem.

Elkészítem a csokoládémázt.
1. Egy kisebb lábasba tördelem a csokoládét, hozzáöntöm a kókusztejet. Alacsony hőmérsékleten óvatosan felolvasztom (1/9 fokozaton).
A kekszeket egymás mellé fektetem.
2. Levágok egy nagy darab háztartási fóliát, ráöntöm a mázt, a négy sarkát összefogom, a végét pedig egy tűvel, vagy kés végével beszúrom. A kekszeket becsíkozom, majd hagyom száradni.

18 db sima keksz, 9 db töltött keksz lesz belőle.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.