dec 122013
 

Egyszerű, lusta asszonynak való vacsora. A hentesnél megveszem a kolbászt, utána beugrom a zöldségeshez a sütőtökért. Minden más van otthon, ez valóban csupán néhány perc munka, egy óra múlva lehet is vacsorához csöngetni.
Nem, nem szoktam ilyen egyszerűen elintézni, de néha jól esik a lazítás, igazam van?
A sütőtököt szinte mindenki szereti. A hokkaido fajtában az a fantasztikus, hogy a héja is vele puhul, nem kell hámozni. A titka a fűszerezésben rejlik, akkor simán el lehet adni köretnek is, mint most. Remekül fest egymás mellett a római kömény és a fahéj, a tetejét pedig a francia Baszkföld híres piros paprikájával szórtam meg, ennek hiányában nyugodtan használjunk magyar piros paprikát.
A sütőtök önálló fogás is lehet salátával.

sutotok_fuszeres_kolbasz1

Fűszeres sütőtök sült kolbásszal

1 db hokkaido tök, közepes méretű
100 ml száraz fehér bor
2-4 ek víz
2 ek extra szűz olívaolaj
1 tk gyümölcsbalzsam (pl. mangóbalzsam)
1-2 tk cukor (> édesítő, pl. eritrit)
1 tk tengeri só
néhány tekerés fekete bors
1 db babérlevél
½ tk római kömény
¼ tk fahéj, őrölt
A tálaláshoz
sütni való kolbász, ízlés szerint
zsír (most kacsazsír)
piment d’espelette

1. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 180 °C-ra.
2. A tököt megmosom, félbe, majd negyedekbe vágom, levágom a végeit, evőkanállal kiszedem a magjait. A negyedeket hosszában megint elvágom, majd szeletelem. (Ezt a fajtát nem kell hámozni, a héja is megpuhul, mire a húsa.) Beleteszem egy nagyobb keverőtálba.
3. Két kisebb tálkában összekeverem a száraz, majd a nedves hozzávalókat is. Ezt nem muszáj, csuklóból rá lehet löttyinteni az egészet, de egyszerűbb, egyneműbb lesz a rávaló, kezdőknek valóban segítség lehet.
4. Mindkét tálka tartalmát rászórom a sütőtökre és laza mozdulatokkal, két kézzel átkeverem. A fűszeres sütőtököt átteszem egy megfelelő méretű tűzálló tálba. A tálat lefedem.
5. Betolom a sütő középső sínjére és kb.  45 percig, a roppanós állag eléréséig sütöm. (Érdemes közben ellenőrizni.) Ha több folyadékot öntünk alá és tovább sütjük, majd a végén villával lazán összetörjük, főzelék lesz belőle.
6. Közben zsírban kisütöm a kolbászt, kisebb darabokra vágom és tálalásnál a sütőtökre ültetem. A kolbász zsírjával meglocsolom, megszórom kevés piment d’espelette-tel.

3-4 személyes adag köretnek

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.