dec 172013
 

Tavaly töltött pulykát sütöttem Karácsonykor. Abban megállapodtunk, hogy legyen egy újfajta töltelék, ne húsos, de ne a szokványos kenyér-tojás kombó, én magam részéről valami gyümölcsösről álmodoztam.
Sok netezés után meg is találtam A Tökéletes Tölteléket, és természetesen nagy izgalommal vártuk a vacsorát, mi sül ki ennyi dióból, áfonyából és aszalt gyümölcsből. A receptet – ha jól emlékszem – egy amerikai fórumon találtam, akkor nem mentettem ki a linket, csak gyorsan kimásoltam a hozzávalókat. Martha Stewart rémlik, csak nem orrol meg rám, ha nem tudom pontosan felidézni.

A töltelék maga a tökély, legalábbis nekünk az volt, pedig ezernyi hálaadásnapi pulykatölteléket találtam, ez is az. Arra már csak menetközben jöttem rá, hogy csak nem bírtam a bébipulykába beleszuszakolni az összes cuccot, hogy persze, az óceán túloldalán hozzá se látnak egy négykilós példányhoz, ez a töltelék bizony egy tízkilós darabra lett méretezve. Nem szottyanunk össze, a maradék tölteléket áttettem egy kis tepsibe, és külön megsütöttem. Na, ez lett az adu ász.
Idén újra készül, remélem másnak is ízlik majd. A pulykáról kép már csak cafrangos módon készült, azt nem prezentálnám. Különben arra jutottunk, hogy nem kínlódunk madártöltéssel, azt külön sütöm majd, a tölteléket pedig köretként tálalom.

gyumolcsos_dios_toltelek2
Sült pulyka gyümölcsös-diós töltelékkel

A töltelékhez, mint önálló köret

Az aszalt gyümölcsökhöz
18 db aszalt szilva
½ bögre (60g) korintoszi mazsola
1 bögre (150g) aranymazsola
24 db aszalt sárgabarack
¼ bögre (60ml) narancslé, frissen facsarva

A friss hozzávalókhoz
3 db alma (savanykás, héjastól apró kockára vágva)
3 db (300-320g) hagyma, karikára vágva
2 db szárzeller, felvágva (vagy 1 szál póréhagyma)
4 ek (60ml) extra szűz olívaolaj

A diófélékhez
2 ek (30ml) extra szűz olívaolaj
2/3 bögre (73g) makadámdió
2/3 bögre (70g) paradió
1 bögre (120g) dió

Az összeállításhoz
2 bögre (200g) nyers tőzegáfonya

1 tk szegfűszeg, őrölt
¼ tk cayenne bors
½ tk gyömbér, őrölt
1 tk fahéj, őrölt
1 tk turbolya, szárított
1 tk petrezselyem, friss, apróra vágva
2 tk tengeri só
½ tk fekete bors, frissen őrölt
2 db tojás (közepes méretű), villával felverve

A pulykához

1 db 3-4 kg-os pulyka
2 ek vaj/zsír
só, fekete bors
2-3 pohár víz/száraz fehérbor keveréke

gyumolcsos_dios_toltelek1

Nagyításhoz kattints a képre!

1. Az aszalt gyümölcsöket egy tálba teszem, ráöntöm a narancslevet, összeforgatom és lefedve egy éjszakára állni hagyom.
2. Egy serpenyőben felhevítek 4 ek olívaolajat és beleteszem a hagymát, az almát és a felvágott szárzellert. Alacsony hőmérsékleten bő 10 percig párolom, míg a szárzeller roppanósra puhul.
3. Egy másik serpenyőben felhevítek 2 ek olívaolajat, beleteszem a diókat és kevergetve illatosra pirítom. Legyünk résen, ne égjenek meg!
4. A fűszereket egy tálkában összekeverem.
5. Előveszek egy nagy keverőtálat, vagy fazekat. Beleteszem a hagymás keveréket, az aszalt gyümölcsöt levével együtt, a pirított magvakat, majd a többi hozzávalót is belekeverem. Az egész masszát két kézzel lazán átforgatom.
6. Kizsírozok vagy sütőpapírral kibélelek egy tepsit (vagy laposabb tálat), elsimítom benne a tölteléket és alsó-felső állásban 175 °C-on kb. 45 percig sütöm.

7. Ez a töltelék magában egy tepsihez, vagy egy 8 kilós pulyka megtöltéséhez elég. 4-5 kilós pulykánál felezzük a mennyiséget, vagy a maradékot külön is meg lehet sütni feletepsiben, ahogy a képen is látható.
8. A sütőt alsó-felső állásban 200 °C-ra előmelegítem.
9. A pulykát kívül-belül megmosom, leszárítom, a maradék tokokat, ha van, kiszedegetem. Belül sózom, kevés borsot tekerek rá. A pulyka belsejét nem túl szorosan megtöltöm a töltelékkel, a lábánál húscérnával összekötöm (vagy a bőrét hústűvel is át lehet szúrni). A külsejét 2 ek sózott, borsozott vajjal/zsírral bemaszírozom.
10. A megtöltött pulykát lábaival felfelé beteszem egy fedeles kacsasütőbe, alá öntök egy fél pohár vizet és fedél nélkül beteszem a sütőbe. Megvárom, míg a bőre elkezd pirulni, ez nagyjából 10 perc. Akkor leveszem a hőmérsékletet 180 (vagy akár 160) °C-ra, ráöntök egy bögre vizes bort, lefedem és visszatolom. A sütési idő 180 foknál nagyjából annyi óra, amennyi kiló a madár. Töltött húsnál adjunk hozzá még fél órát, de a legjobb, ha hústűt használunk. Időnként meg kell locsolni a levével, és mindig utántölteni a folyadékot. Egyszer óvatosan át szoktam fordítani, majd vissza.
11. Ha kész a hús és puha, leveszem a fedőt, hideg vizes ecsettel átkenem a bőrét és magasabb hőmérsékleten megpirítom.
Felvágás előtt kiemelem, alufóliába tekerem és legalább fél órára pihenni hagyom. A pecsenyelevet egy kisebb lábasba átszűröm, ezt be lehet forralni és hideg vajjal montírozni.

Nagyon jó cikk a pulykasütésről, remek tippekkel ITT.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.