dec 182013
 

Az egyik legjobb dolog az angol konyhában a híres citromkrémjük. Ez így persze nem teljesen igaz, de nem sok izgalmas fogással találkoztam. Elnézve a húsos pitéket, krumplis halat és a maradékból összeütött vaníliás kenyérpudingot valóban meglepő, hogy kinek és mikor jutott eszébe, hogy nyers tojásokat citrommal krémmé főzzön. Sikeres konyhai baleset, de mint tudjuk, így születnek a nagy dolgok.

Ez az angol citromkrém nagyon finom. Egyszerre édes és savanyú, vajas és bársonyos, egyszóval mindazt megtestesíti, amiért rajongunk és áhítozunk. Az a fajta krém, amit – igen -, reggel a konyhában, állva, nyitott hűtőajtó mellett szoktunk kanalazni. Én legalábbis.

Most narancsból készítettem, egy fokkal talán még jobb is, mivel nem olyan savanyú, de többfajta gyümölccsel is próbálkozhatunk, csak a krém állagára figyeljünk. Kenhetjük kekszre, kenyérre, tehetjük puding vagy pavlova tetejére, különböző tejekkel keverve (például mandulatejjel) sütemény vagy fagylalt mellé mártásként is szolgál.
Fontos, hogy csak kezeletlen héjú citromot, narancsot használjunk, bár megoszlanak a vélemények, van, aki úgy véli, az a vékony viaszréteg, amit már nem lehet levakarni, nem számít, hát nem tudom, én nem használnám. Akkor inkább vegyünk tasakos citrushéjat, egy fokkal jobb.
A kész lemon vagy orange curd lezárt üvegben egy hónapig eláll hűtőben. Remek ajándék, de mindenképpen gondoskodjunk róla, hogy a fa alól a krém mielőbb újra hűtve legyen!
Most vaj helyett kókuszkrémmel próbálkoztam, édesítőként az eritrit vagy nyírfacukor mellett nagyon jól mutat egy kanálka méz is.

orange_curd1
A narancskrémhez (Orange Curd)

1-2 db (kezeletlen!) narancs reszelt héja (lemon curd esetében citrom)
½ bögre porcukor (> édesítő, pl. nyírfacukor)
1 tk méz (elhagyható)
½ bögre (120 ml) narancslé (kb. 2 közepes narancs leve) (lemon curd esetében citrom)
2 db |102 g| tojás (közepes méretű)
2 ek vaj (most kókuszzsír)
1 csipet tengeri só
1 tk vaníliakivonat
1 ek limoncello (opcionálisan)

1. A narancso(ka)t megmosom, leszárítom és a héját a finomreszelőn egy tányér fölött lereszelem.
2. A lereszelt narancsokat kifacsarom, a krémhez 120 ml narancsléhez lesz szükségünk. Nem baj, ha egy kevés rost is kerül bele, egyáltalán nem szükséges átszűrni, csak akkor, ha különösen finom textúrájú krémet szeretnénk.
2. Egy széles lábasba teszem a narancshéjat, a cukrot és a narancslevet. Külön tálkában egyenként felütöm a két tojást, villával átkeverem és hozzáadom, majd beleteszem a többi hozzávalót is. Ha limoncellot is szeretnénk beletenni, azt még nem kell most, hagyjuk a végére.
3. A masszát elkeverem (én kézi robotgéppel röviden átmentem rajta, mert még épp elöl volt egy tésztakészítés után) és alacsony-közepes hőfokon, néha kevergetve elkezdem melegíteni. Érdemes vízfürdő felett végezni ezt a folyamatot, bár én kerámialapon közvetlen ráteszem az edényt, 2,5 fokozaton. Aki bátrabb, nyugodtan vegye magasabbra, csak meredten kell figyelni, nehogy hirtelen összekapjon a tojás.
Nálam így 15-20 percig is eltart, percenként kavarok rajta egyet habverővel (erre a műanyag spirál habverő a legjobb, jól fekszik a lábas alján).
Tegyünk a közelünkbe egy kistányéron egy evőkanalat próbához. Akkor kész, amikor a krém a kanálról sűrűn lefolyik.
4. Megkóstolom a krémet, és igazítok rajta, ha szükséges, ekkor hozzá lehet tenni a likőrt is.
Előkészített üvegbe töltöm és beteszem a hűtőbe. Fél óra múlva már megdermed és használható is. Lezárva hűtőben 3-4 hétig eltartható.

Ugyanígy citromkrémet is készíthetünk.

kb. 300 ml narancskrém lesz belőle

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.