dec 202013
 

Három évvel ezelőtt Gabával résztvettünk egy receptversenyen, ahol szerettünk volna egy-egy Kitchen Aid turmixgépet nyerni. (Remélem, ezzel semmilyen titkot nem árulok el.) Nos, ez nem jött össze, de már évek óta szerettem volna beleborítani egy tál marhahúsba egy egész üveg Barolot. Végre megtörtént, még ha csak a kisöccséig is jutottunk el, azért ez sem volt egy rossz flaska. Karácsonyi menüt állítottunk össze, Gaba többek között ezt a Barolo vörösborban párolt marhahúst készítette. Ezt egy az egyben átvettem tőle,  Karácsony második napjának főfogása lett, a körete hosszas tanakodás után pedig sült almás cékla, ami azóta legnagyobb örömömre hatalmas ívű sikert futott be.
Nagyon jó összeállítás, bátran ajánlom, érdemes kipróbálni. Gondolom, nem mindenkinek van a keze ügyében piemont-i vörösbor, az használjon egy testes, száraz magyart, mint pl. Egri Bikavér.

brasato_al_barolo1
Baroloban párolt marhalapocka sült almás céklával
(Brasato al barolo)

A húshoz
800 g marhalapocka
1 üveg |750 ml| Barolo vörösbor (hiányában Egri bikavér)
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál szárzeller
1 nagyobb sárgarépa
1 babérlevél
1 ág rozmaring
2 levél zsálya
5 szem borókabogyó
2 db szegfűszeg
10 szem feketebors
1 rúd |3 cm| fahéj

1 ek olívaolaj
1 ek vaj (elhagyható)

1. Először egy napra bepácolom a húst.
A marhalapockát megmosom és egy nagyobb, lefedhető tálba teszem. A hagymát kockára, a fokhagymát félbe vágom, a sárgarépát és a szárzellert felkarikázom. Hozzáadom a zöldségeket. Az aprószemű fűszereket beteszem egy nagyobb fűszertartó tojásba, a són kívül ezt és a maradék fűszert beleteszem a lábosba és az egészet felöntöm a borral.  Lefedem és beteszem a hűtőszekrénybe.
2. Másnap a húst kiemelem a pácléből és egy deszkára helyezem. Bedörzsölöm sóval, majd egy megfelelő méretű lábasban egy kanál olajon mindkét oldaláról megpirítom. Kiveszem és lefedve félreteszem.
3. Ugyanebben a lábasban felhevítetek egy kanál olajat. Közben átszűröm a zöldségeket és a páclevet félreteszem. A zöldséget ráteszem az olajra és magasabb hőfokon átpirítom. A zöldségek közé fektetem a húst, felöntöttem a páclével és alacsony hőfokon kb. 3 órán keresztül főzöm. Eközben többször ránézek és óvatosan átforgatom a zöldséget. Amikor a hús megpuhult, kiveszem. A zöldséget a levével együtt botmixerrel vagy turmixgépben pürésítettem. Visszateszem a lábasba, és tálalás előtt felmelegítem majd habverővel belekeverem a hideg vajat (ezt a lépést el is hagyhatjuk).
A húst vékonyra felszeletelem és a mártással együtt tálalom. Köretként sült almás céklát adom mellé. Ahogy a képen látszik, itt most jobban elfőztem, de roppanósan is nagyon finom!

brasato_al_barolo2

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.