dec 222013
 

Jó néhány évvel ezelőtt egy rendezvényen kóstoltam ezt a desszertet, és azóta odavagyok érte. Azóta sem tettem fel ide a blogra, pedig számtalanszor készítettem és mindig óriási sikere volt. Azt hiszem, a titok a kombinációban rejlik, ezért is húztam a posztolást, hisz nagyon jó minőségű pisztáciaolaj szükséges hozzá és gránátalmabalzsam, ez passzol hozzá a legjobban. Tényleg. Próbáltam már törökmogyoróolajjal, dióval és persze makadámdióval is, eltörpül mellette minden. Ezt az áfonyás banánt a prémium pisztáciaolaj élteti, az meg nem terem minden bokorban, illetve ha igen, nem egy olcsó mulatság.

Ehhez az olajhoz a pisztáciát hidegen préselik, ebből az üvegen keresztül egy zafírosan zöld, fantasztikusan finom, enyhe diós illatú és bódító ízű olaj lesz. Igazi gourmet olaj, amúgy a legeslegjobb, amit ismerek és kóstoltam. Minőségben  is óriási a szórás, csak az a jó, amitől az ember kvázi képes lenne beájulni. Annak idején Pesten a VOM FASS boltokban találtam ilyen minőséget (pl. Pesten és Budán). Annak idején, vagyis öt éve 1 deci 3.200 Ft-ba került. (A mai árat nem tudom, más fajtát azóta Magyarországon nem próbáltam, de az igazán jó pisztáciaolajnak – a termelői eladáson kívül – mindenhol 10 euro fölött van decije, ennél van olcsóbb is, de az sajnos olyan is.)

Ehhez már csak szintén jó ecetbalzsam kell, a pisztáciához nagyon kellemes az almabalzsam is, de ide, most egy enyhén savas, kifinomult gránátalma szükséges. VOM FASS-éknál ilyen szintén van.
Nyáron tejcsokoládét lehet a banánra reszelni, ami a napon szépen ráolvad. Étcsokoládé is tökéletes, sőt. Én külön szoktam rátenni a csokoládét és a chilit, összekeverem, úgy szórom rá, az egész együtt valami fantasztikus ízélmény!
Karácsonyra pedig egy gyors, de ütős desszert, ha valaki már unja a mézeskalácsot, a bejglit és a panettonet.

banan_afonya_chilis_csoki1
Banán Calvados-ban pácolt áfonyával pisztáciaolajjal és chilis csokoládéval

2 nagyobb banán
50 g aszalt áfonya
2 ek Calvados
2 ek pisztáciaolaj
1 ek gránátalmabalzsam
1-2 ek Grenadine (gránátalmaszirup)
1 ek nyers pisztácia, darabokra vágva
50 g chilis csokoládé (vagy csokoládé  + chilipehely)

1. Az áfonyát legalább fél órára beáztatom a Calvadosba.
2. Egy kisebb tálban összekeverem a pisztáciaolajat a balzsammal és a sziruppal, majd majd beleforgatom levével együtt a már megpuhult áfonyát.
3. A banánt meghámozom és ferdén vastagabb szeletekre vágom. Tálba teszem és óvatosan beleforgatom a mártást.
4. Az egészet kisebb tálkákba, vagy egy nagy tálalótálra teszem, megszórom a darabos pisztáciával és rászórom a durvára reszelt chilis csokoládét.
Vaníliafagylaltot is adhatunk mellé.
4 személy részére

banan_afonya_chilis_csoki2

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.