dec 302013
 

Tavaly, első lendületből – és mert ki kellett üríteni a hűtőt – készítettem már egy aszalt szilvás húsgombócot, az enyhén érdekes ízvilág ellenére bejött mindenkinek. Épp Szilveszter előtt készültem egy újabb próbára, ezúttal aszalt sárgabarackkal, mit mondjak, ez még jobb volt, hisz kitettem a gyerekbetegségeket, lemostam a gyümölcsöt, alaposan, egzotikusan fűszereztem (argentin chimichurri fűszerkeverékkel), és íme, ez lett belőle. Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy bármely büféasztalon megállja a helyét, a bátrabbak vissza fogják tapsolni, ezt garantálom!
Most enyhén édes és csípős körtechutney-t (ami valójában egy fűszeresebb körtekompót), valamint párolt vöröskáposztát adtam mellé, a majonéz azonban egyszerűen elengedhetetlen!

husgolyo_barackos2

Aszalt barackos húsgombócok dióolajos majonézzel, körtekompóttal és párolt káposztával

A húsgombócokhoz
kb. 500 g darált marhahús
1 tk chimichurri fűszerkeverék
15-20 db aszalt sárgabarack (nem kénezett)
1 ek mandulaliszt
½ tk só
feketebors, frissen őrölve
1 ek olívaolaj
3-5 ek jéghideg víz
zsír a sütéshez

A chimichurri fűszerkeverékhez
hagymapehely vagy -granulátum
fokhagymapehely vagy -granulátum
aszalt paradicsom, őrölve
(füstös) paprikapor
chilipor
tengeri só
feketebors
petrezselyem, szárított
kakukkfű, szárított
oregano, szárított
bazsalikom, szárított

A diós majonézhez
2 db tojássárgája (közepes méretű)
1 tk mustár
1 szűk tk cukor (> édesítő, pl. nyírfacukor, eritrit)
1 mk só
kevés feketebors, frissen őrölve
kb. 80 ml szőlőmagolaj
2 ek extra szűz olívaolaj
2 ek hidegen préselt dióolaj
1 tk citromlé
1-3 ek kókusztej

1. Először elkészítem a majonézt. (Majonéz házi készítésének leírása ITT).
2. A húsgombócokhoz először langyos vízben átmosom az aszalt sárgabarackot, hogy veszítsenek az édességükből, majd kisebb darabokra vágom. A darált húst egy nagyobb keverőtálba teszem és beleteszem az összes többi hozzávalót. Kézzel jól átgyúrom, majd kisebb (vagy ízlés szerint nagyobb, de mindenképp egyforma nagyságú) gombócokat formálok (ha egyforma gombócokra törekszünk, akkor legjobb egy fagylaltos, vagy egy kekszkinyomó kanál).
3. Közben egy nagyobb, lapos serpenyőben kellő mennyiségű zsírt hevítek, hogy a gombócokat legalább harmadáig ellepje a zsír. Ha forró, beleteszem és mindkét oldalról, majd forgatva közepes hőmérsékleten megsütöm.
4. Ha kész, papírtörlőre szedem és tálra teszem. Majonézzel tálalom.

husgolyo_barackos1

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.