jan 012014
 

Hogy kell-e, jó-e, és ha igen, miért is jó az új év első napján lencsét enni, nos erre a fogas kérdésre akár a padláson porosodó emlékkönyvünkben is választ találhatunk. Lerövidítem: egyszerűen “csak”.
Ha már lencse, idén a vörösre esett a választás családi kérésre, én magamtól mást főztem volna Újévkor (megmondom: pirított káposztát körtével és édesköményes kolbászkát), viszont szerencsémre átfutottam a blogos netet és Szárnyas Ízvadásznál rátaláltam erre a pompásan hangzó vöröslencselevesre. Fejben gyorsan meg is főztem is jónak találtattam. A recepten alig változtattam valamit, a római kömény mennyiségével valóban érdemes vigyázni, az átüt. Ebbe a levesbe tényleg nem kell semmi tejes dolog, bár egy pillanatig gondolkoztam, hogy belelöttyintsek-e egy kis kókusztejet. Kár lett volna.

A Beluga-lencsét teljesen elhagytam, nem esett nehezemre, hisz nem is volt itthon, viszont a kiizzasztott szalámidarabkákat 3%-os datolyabalzsammal karamellizáltam, na ez minden lett, csak nem unalmas. A datolyabalzsam (szerintem) még mindig a VOM FASS-üzletekben a legjobb, savszegény, hihetetlenül kiegyensúlyozott kézműves termék (pl. Pesten és Budán).
Legközelebb ugyanezt a levest kipróbálom karfiollal is, vagyis minden marad, csak a vöröslencse helyet cserél a karfiollal.

voroslencsekremleves_kolbasz1
Fűszeres vöröslencsekrémleves datolyabalzsamos sült szalámichips-szel

1 ek olívaolaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
150 g sárgarépa
2 tk sűrített paradicsom
1 cm friss gyömbér
1 tk koriander, darabos vagy őrölt
1 tk Pimenton de la Vera, füstölt spanyol paprikapor, most csípős (esetleg pirospaprika)
1 mk római kömény, őrölve
kevés feketebors
chilipaprika, ízlés szerint
150 g vöröslencse
kb. 900 ml alaplé
A szalámichips-hez

15-20 szelet szalámi vagy kolbász, vékonyra vágva
2-3 ek datolyabalzsam, vagy sűrűbb balzsamecet

1. A hagymát és a fokhagymát felvágom és az olajon üvegesre párolom.
2. Közben meghámozom a sárgarépát, darabokra vágom és együtt pirítom a hagymával. Hozzáadom a paradicsompürét, majd a fűszereket is és néha átkeverve pirítom még vagy öt percig, a pirítás során szebben felszabadulnak az ízek.
3. Hozzáadom az átmosott és leszűrt vöröslencsét és felöntöm az alaplével, még nem kell az egésszel, a végén beállíthatjuk majd a sűrűséget. Addig főzöm, míg a lencse puha nem lesz, látszik majd, ahogy kezd szétfőni.
4. Turmixgépbe teszem és pürésítem (természetesen botmixerrel is pürésíthetjük). Most lehet még fűszerezni, és vízzel vagy alaplével a kívánt sűrűségűre hígítani.
5. Közben negyedekre vágom a szalámit és alacsonyabb hőfokon kisebb serpenyőben kiolvasztom, majd megpirítom. Mikor már jól kiizzadt a zsírja (kolbásznál több zsír olvad ki), ráöntöm a datolyabalzsamot, felveszem kicsit a hőt és egy perc alatt szinte karamellizálom, míg szirupos lesz alatta a zsír.
6. A levest azonnal tálalom, a tetejére teszem a szalámi-chipset.
4 nagyobb, 6 kisebb adag

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.