jan 022014
 

Ami a spanyoloknak a tortilla, az olaszoknak a frittata. Feltéve, ha az előbbi burgonyával készül, és ha paprikát is teszünk bele, akkor mi parasztomlettnek is hívhatjuk.
Na jó, ebbe ne bonyolódjunk bele, mert este is itt ülünk és nem tudom elmesélni, mit ebédeltünk. Egy igen gyorsan készülő frittatát édesburgonyával, paprikával, mellé pedig avokádókrémet kevertem. Az évvégi főzések után ugyancsak telítődött a hűtő, a maradékokból pedig ezt találtam a legjobbnak. Annyira jó, hogy bárhol, bármikor újra, az édesburgonya rövid főzési ideje miatt ugyanis sokkal gyorsabb, mint a hagyományos. Egy trükköt is bevetettem: durvára reszeltem az édesburgonyát. Mivel sajt nem volt itthon, nem tettem bele.

Az avokádókrémet hívhatnánk guacamolénak is akár. Amióta házilag sorozatgyártom egyik kedvencünket, a cajun fűszerkeveréket, mindig van itthon hagyma- és fokhagymagranulátum, a fűszerpolc szerves tartozéka lett, már képtelen lennék meglenni nélküle. Nem, nem vagyok lusta háziasszony és nem szoktam nyakra-főre frissen felvágott hagyma helyett főzéshez használni, de komolyan mondom, bizonyos ételekbe eszméletlen jó, más ízt ad az ételnek, arról nem is beszélve, hogy lerövidíti a várakozási időt, nem kell állni hagyni és mellesleg olyanok is ehetik, akik nem bírják a nyers hagymát. Szóval granulátumra fel! Mondanom sem kell, ebből is csak nagyon jó minőségűt vegyünk!

tortilla_guacamole1
Édesburgonyás-paprikás frittata avokádókrémmel

A frittatához
1 + 1 ek olívaolaj
1 közepes fej vöröshagyma
50 g pancetta (hasaalja vagy húsos szalonna), kockákra vágva
1 kisebb  édesburgonya |240 g tisztítva mérve|
1 nagyobb kápiapaprika |90 g tisztítva mérve|
kevés reszelt szerecsendió
6 db tojás (közepes méretű)
½ tk só
feketebors

A gyors avokádókrémhez (guacamole)
1 db avokádó (vajpuha)
1 szűk mk hagymagranulátum
1 szűk mk fokhagymagranulátum
1 tk paradicsompüré
1 mk tengeri só
frissen őrölt feketebors
1 tk mangóbalzsam (zöldcitrom hiányában), vagy narancslével elkevert fehérborecet

1. A hagymát megtisztítom, félbe, majd karikára vágom. A szalonnát apró kockákra vágom. A paprikát csíkokra, majd szintén kockára szelem. Az édesburgonyát meghámozom és durvára lereszelem.
2. Egy 26 cm átmérőjű serpenyőben közepes hőmérsékleten olajat hevítek és megizzasztom benne a szalonnát. Ha már van alatta némi zsír, beleteszem a hagymát és üvegesre pirítom. Beleforgatom az édesburgonyát és a paprikát is, sózom, borsozom és 5-8 percig pirítom, míg a burgonya puhulni kezd.
3. Egy tálkába feltöröm a tojásokat, sózom és villával felverem.
Most jön egy trükk, amitől nem ragad majd oda az omlett: a burgonyás masszát áttöltöm egy nagyobb tálba és belekeverem a felvert tojásokat. A serpenyőt konyhai papírtörlővel kitörlöm, egy kanál olajat felhevítek benne és egyenletesen beleöntöm a masszát.
4. Leveszem a hőmérsékletet (nálam ez 2/9) és lefedve készre sütöm, míg a tojás megkeményedik. Mikor már a teteje kész, ráborítok egy nagyobb tányért, megfordítom a tányérra a serpenyőt és visszacsúsztatom az omlettet a serpenyőbe. 5-8 perc alatt készre sütöm.
Most egyszerűbben készült, félidőben fakanállal nagyobb darabokra vágtam és egyenként átfordítottam őket.

5. Közben elkészítem az avokádókrémet (vagy guacamolét, kinek hogy tetszik).
Az avokádót félbevágom és kiskanál segítségével egy tálba szedem a vajpuha húsát. Villával pürésre szétnyomom  és ízesítem. Ha granulátumot használunk, nem kell állnia, azonnal felhasználható.
A frittatát tányérra szedem és az avokádókrémmel tálalom.
3-4 adagnyi

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.