jan 062014
 

Tonhalat általában kétféleképpen szoktunk felhasználni: steaknek hirtelen, két perc alatt kisütve, vagy nyersen tatárnak. Egyszer majd kipróbálunk egy harmadik módot is, de ezeket még nem unjuk. Tatár akkor készül nálunk, ha nagyon jó, sushi minőségű tonhalat kapunk – mivel mindig kapunk, ezért gyakran készül :). A mostani kedvenc összeállításomban van még egy pici kockákra vágott alma is, uborka, esetleg mustár, kevés chili is, ebből egy kisebb adag főétel is lesz. Ebben a tatárban nincs is semmi nagy fakszni, de ez pont így lesz jó.
Ehhez a toronyhoz azonban nem kell a tonhalat túlízesíteni, sőt a többi réteget sem, így adja ki legjobban a tiszta ízeket. Ha vendégeknek szánjuk, sajnos nem lehet sokkal korábban előkészíteni, csak a mangót vágjuk fel.

tonhaltatar_avokado_mango1

Tonhaltatár avokádóval és mangóval

A tonhaltatárhoz
kb. 300 g tonhal (nagyon jó minőségű)
1-2 db salottahagyma (ízlés szerint, most 2 kicsi)
1-2 tk kapribogyó (lehetőleg sóban eltett)
1 ek extraszűz olívaolaj
1 tk (vietnami) halszósz
tengeri só (szükség szerint)
feketebors, frissen őrölve
kb. 1 tk zöldcitromlé
kevés reszelt zöldcitromhéj (csak ha kezeletlen)
Az összeállításhoz
1 db avokádó (érett, vajpuha legyen!)
só, feketebors
1 tk zöldcitromlé
1 db mangó (érett!)

1. A tonhalat egészen apró kockákra vágom és egy tálba teszem. Ne daráljuk, ezt tényleg vágni kell, minél apróbbra, annál jobb, egy jó éles késsel menni fog. (Fagyasztott hal esetén szűrőn való felolvasztás után papírtörlővel itassuk fel a nedvességet.) A salottahagymát félbe, majd hajszálvékony karikára szelem és a tonhalhoz adom. (Fontos lenne a salottahagyma, mivel ez sokkal lágyabb, ha nincs, hagyományos hagymát szeletelés után be kell sózni, fél órát állni hagyni, míg kiizzad és alaposan átmosni. Nem lesz ugyanaz, de szükségből megteszi.)
A kapribogyót szűrőben alaposan átmosom.
2. Hozzáadom a többi anyagot és jól átkeverem, megkóstolom és kikerekítem, ha szükséges majd lefedve állni hagyom.
3. Az avokádót félbevágom, kiveszem a magját, a húsát egy tálba teszem. Villával szétnyomom (ha vajpuha, ez menni fog) és ízesítem sóval, borssal és kevés zöldcitrom levével.
4. A mangót meghámozom, a húsát a mag mentén hosszanti szeletekre, majd csíkokra és apró kockákra vágom.
Nagyon fontos, hogy az avokádó és a mangó is teljesen érett legyen, különben hagyjuk őket még érni a konyhapulton. Az avokádó ekkor vajpuha, de még nem barnul, könnyen lehet kanalazni, a mangó nem rostos, hanem zamatos, szinte mézédes legyen.
5. Egymás után tányérokra  teszem a desszertes gyűrűt, beleteszek egy réteg tonhalat és lenyomkodom. Rásimítom az avokádót, majd elrendezem azon is a mangókockákat. Desszertes gyűrű hiányában akár kézzel is lenyomkodhatjuk a rétegeket. Lehet díszíteni egy kis zölddel, nem maradjon kopár – mint most nálam a képen.
4 kisebb adag előételnek

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.