jan 112014
 

Bevallom, nem ismertem a piskótatallért. Valahogy nem. Talán azért, mert sosem rajongtunk a piskótáért, így a boltban is elsiklottam felette az édességes polcokon. Az egyik blogon jött velem szembe, majd két csoportban is találkoztam vele, úgy tűnt, mintha elindult volna egy piskótatallér-lavina. Néha pilóta is volt előtte.
Megnéztem a recepteket, és rádöbbentem, hogy bizony kimaradt valami az életemből.
A piskótánál rögtön a lisztmentessel indítottam, ez a recept a Troll a konyhámban blogról való. Tetszik a blog, mivel nem vagyok nagy sütős, merítek még ebből a Norvégiában íródó blogból recepteket.

Kész lett a tallér, szerencsémre bevethettem a whoopie pie sütőformámat, ezzel szép egyenletes karikákat lehet sütni. Persze ez nem K.O. kritérium, enélkül is megsüthetjük, egyszerűen sütőpapíron, nem lesz annyira szabályos. Minekután a szabályosság úgy is elvész, midőn megpróbáljuk egyenletesen rácsorgatni a csokoládémázt. Ha magasra tesszük a lécet, akkor ezen a ponton akár bőgni is elkezdhetünk idegességünkben, de megmondom, ez nem fog segíteni. Egy nyugodt kéz annál inkább. (És a mártogatás fejjel lefelé, mint utóbb megtudtam.)
Közben megnéztem mások piskótatallérjait is, és hatalmas nyugalommal megállapítottam, mások tallérjai sem kapnának szépségdíjat. Szóval lehet örülni, mert finomnak finomak – nekünk kissé édes volt, legközelebb mindkét részbe kevesebb édesítő kerül. 

piskotataller_lekvaros_metszet1

Mandulás piskótatallér baracklekvárral és csokoládéval

4 db tojás
3 ek porcukor (> édesítő, most eritrit)
5 ek mandula, őrölt, lehetőleg fehér, blansírozott
1 ek mandula- vagy tápiókaliszt (eredetileg útifűmaghéj)
Közé
26-28 tk (sárgabarack)lekvár (most cukormentes)
A tetejére
150 g étcsokoládé
1 ek narancsos olívaolaj
esetleg pici vaj/kókuszzsír
2 ek porcukor (> édesítő, most eritrit)

1. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 180 °C-ra.
A lekvárt átkeverem és beteszem a hűtőbe. (A hideg lekváron gyorsabban hűl a csokoládémáz.)
2. Egy magasfalú keverőtálba teszem a tojásokat és a cukrot, majd kézi robotgéppel 8-10 perc alatt fehér-habosra verem, míg a háromszorosára nem duzzad.
3. Egy kis tálkában elkeverem az őrölt mandulát a liszttel (vagy az útifűmaghéjjal), majd lazán, néhány mozdulattal fakanállal a tojásmasszába keverem. Állni hagyom.
4. Kizsírozok egy whoopie sütőformát (ha van macaron szilikonlapunk, az még jobb, és nem kell kizsírozni), ennek hiányában kibélelek egy tepsit sütőpapírral.
5. A mélyedésekbe egy teáskanálnyi tésztát teszek és elegyengetem. Beteszem a sütőbe és 12-14 percig sütöm. Sütőfüggő, tehát figyeljük, mikor már pirul a széle, jó lesz.
6. A tallérokat hűlni hagyom, majd kiveszem egy rácsra. (Közben kisütöm a következő adagot.)
7. A csokoládét megtördelem és az olajjal és a porcukorral a kerámialap legalsó fokozatán megolvasztom. Közben keverni kell és épp csak olvadásig hevíteni!
8. A tallérokat megkenem egy-egy teáskanálnyi hideg lekvárral, majd a csokoládét is rácsorgatom és elsimítom rajta. Hagyom száradni. Hideg helyre is tehetjük, a hűtőben azonban nem lesz szép a máz.
25-28 db tallér 

piskotataller_lekvaros1

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.