jan 162014
 

A Facebook-nak – számolatlan hátránya mellett – előnye is van. A tegnapi vacsoránk pár nappal ezelőtt ott jött velem szembe, hálás is vagyok annak, aki  épp tetszését fejezte ki annál a bejegyzésnél, biztos nem én vagyok az egyetlen háziasszony, akinek legkésőbb déltájban fejtörést okoz, mi is legyen a vacsora.

A retro manapság bombabiztos tipp, én sem haboztam. Bár nagyon szeretem a különleges dolgokat a konyhában – azért lássuk be, kinek mi a különleges -, az egyszerű, hagyományos ételnek is van varázsa. De még mekkora.
Egy kolbászos tojáspörköltről van szó, amit feltétnek kínáltak, de már ránézésre is ő kiáltott köretért. A sűrű kolbászos mártás messziről emlékeztet a spanyol vörösborban párolt chorizora (Chorizo al vino tinto), de csak emlékeztet.
Végül is mustárt és cajun fűszerkeveréket is tettem bele, a tojásokat pedig nem volt szívem felvágva a mártásba keverni. Köretként sütőben sült, olívaolajos édesburgonyát készítettem, ezzel be lehet vinni némi szénhidrátot is, aki esetleg aggódna a túlzott zsírtól.
Mit mondjak, jó volt a vacsora, köszönet az ötletért!

kolbaszporkolt_edesburgonya1
Tojásos kolbászpörkölt sült édesburgonyával

1 ek olívaolaj (vagy más olaj)
1 szál (mangalica) száraz kolbász
1 nagy fej hagyma
1 gerezd fokhagyma (opcionális)
3 púpozott tk sűrített paradicsom
2 tk jóminőségű finom mustár (nem Globus :)
½ tk cajun fűszerkeverék
1 pohár száraz fehérbor
A továbbiakhoz
750 g édesburgonya
2 ek olívaolaj
só, feketebors
3-6 db főtt tojás (6-7 percesre főzve)

1. Egy nagyobb serpenyőben felhevítem az olajat és ráteszem a karikára vágott kolbászt. Közben vékony szeletekre vágom a hagymát, és mikor már zsírt eresztett a kolbász, beleteszem a zúzott fokhagymával együtt. Mikor üveges lett a hagyma, belekeverem a paradicsompürét és a fűszerkeveréket, majd ráöntök a borból. Ahogy párolódik, mehet bele még bor, és kevés víz is, hogy maradjon alatta egy kis folyadék. Elég neki alacsony lángon tíz perc, akkor belekeverem a mustárt és ízesítem.
2. Közben keményre főzöm a tojásokat (7 percesre), hideg vízzel leöblítem, majd meghámozom.
3. Az édesburgonyát meghámozom, és félbevágva felszeletelem. Keverőtálban összekeverem az olajjal, sóval és borssal, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben szétterítem és betolom a 180 °C-ra előmelegített sütőbe. 15 perc alatt roppanósra sül.
4. A tojásokat karikára vágva belekeverhetjük a pörköltbe is, én külön tálaltam.
3 személyre

  2 hozzászólás to “Tojásos kolbászpörkölt sült édesburgonyával”

  1. Hát ez nagyon ütős, a mangalica kolbász no és a bor , tényleg finom lehet. Az édesburgonya köret pedig nagyon jó ötlet.

    • Nagyon finom volt, Judit, köszönöm az ötletet, végül a szépség miatt nem tettem bele a tojást. Bor nem árt bele, bár én gyakran főzök borral, 5 perc forralás után amúgy is elszáll az alkohol. Szóval nekünk így, ahogy volt, ez telitalálat :)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.