jan 302014
 

Pizzát sütni liszt nélkül, lássuk be, ez nagyjából olyan vállalkozás, mint labda nélkül focizni. Aki meg a pizza és a pasta bűvkörében élte meg eddig éveit, annak még nagyobb megrázkódtatás egy pizza nélküli élet. (Ez volnék én.) Tenni kellett tehát valamit.

Első próbálkozásom egy őrölt mandulával készült pizzatészta volt (szerencsére csak zárt körben lett dokumentálva), enyhén szólva is szörnyű emléket hagyott hátra, béke poraira. Ezután következett a mandulalisztes verzió, ahogy látjuk, a szokásos kukorica-rizsliszt-kombót teljes mértékben átugrottam, már akkor éreztem, hogy erre semmi szükség.
Találkoztam még préselt karfiol alapú pizzatésztával is, ezzel valahogy még papíron sem sikerült barátságot kötnöm.

Aztán jött Ő, ez a kókuszlisztes-tápiókás pizza, és egyből éreztem, ez a tészta lesz olyan rugalmas, vékony, süthető, finom égett szélekkel, szóval igazi pizzaalap. (Bár menetközben máshogy készült.) És igen.
Az első próbálkozást abszolút túlsütöttem, fél óra alatt a tészta majdnem szénné égett (pedig így állt a receptben), na jó, a szélei már ropogtak. Ma volt időm és újra sütöttem, akkurátusan, mindent pontosan felírva, mint egy vegyi laborban a fontos Nobel-díjra éhes kísérletet.
Olyan lett. Biztos lehet még tökéletesíteni, de én már így is meg vagyok vele elégedve. A tésztán egyáltalán nem érződik a kókusz, a tápióka pedig szenzációs tésztaalap (hisz igen magas, 87 g a szénhidráttartalma), de vigyázat, önállóan, magában nem elég. A tészta felében megpróbálkoztam a mandulaliszttel is, de higgyetek nekem, a kókusz jobb.
Most mini tartelette formákat készítettem, ez megfelel egy egész kerek pizzának (tehát egy 32 cm-es pizzalap), tehát a dupla mennyiségből egy egész tepsi készíthető.
Szuper jó gluténmentes pizzázást ezentúl mindenkinek!!

minipizza3
Csirkés és kolbászos minipizza
{glutén- és gabonamentes}

A gluténmentes pizzatésztához (4 minipizza = 1 pizza)
120 ml víz
40 g kacsazsír / mangalicazsír
½ mk só
1 db tojás (közepes méretű)
3 ek (36 g) kókuszliszt
3 ek (36 g) tápiókakeményítő
A nyers paradicsomszószhoz
1 doboz (400 ml) darabos paradicsomkonzerv
1 ek 
extraszűz olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 mk tengeri só
feketebors, frissen őrölve
1 mk oregánó/bazsalikom, morzsolva

A feltéthez
4 ek fűszerezett nyers paradicsomszósz (lásd fent)
4 ek felvágott sült csirkehús / 16 karika kolbász
(illetve ezen kívül bármi, ízlésünk szerint)
4 tk reszelt parmezán

1. Egy lábasban közepes hőfokon felteszem a vizet, a zsírt és a sót és addig hevítem, amíg a zsír el nem olvad. Ne forraljuk fel, nem szükséges. (A lábast még ne mossuk el.)
2. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 180 °C-ra.
3. Ha felolvadt a zsír, azonnal lehúzom a tűzről. Feltöröm a tojást, és fakanállal belekeverem, amíg egynemű masszát nem kapok. (Egyszerűbb, ha a tojást egy kis tálkában előtte villával felverjük.)
4. Ekkor kanalanként belekeverem először a kókuszlisztet, majd a tápiókát is, legjobb, ha minden kanál után alaposan elkeverjük. A kókuszliszt magas rosttartalmú, ezért sok folyadékot magába szív, ehhez szükséges van néhány percre. A végén egy sűrű, tejbegrízszerű masszát kapunk.
5. Papírtörlővel egyenként  kizsírozom a 4 darab 12 cm-es tartlette-formát és belesimítom a tésztát. Természetesen más formát is használhatunk, ez a mennyiség elég egy hagyományos, 32 cm-es pizzaformába, vagy a dupla mennyiség egy egész tepsire.

minipizza1_600
6. A formákat ráteszem a sütő középső rácsára és kb. 15 percig sütöm, míg a széle elkezd pirulni. Végezzünk tűpróbát, ekkor a szélén már nem ragad a tű.
7. A lábasba teszem a paradicsomot (amiben a tészta készült) és ízesítem, majd alaposan elkeverem. Főzni nem kell, persze ha van rá éppen egy óra időnk, akkor azt is megtehetjük hagymányos módon, tény, hogy finomabb lesz.
8. Kiveszem a formákat és néhány percig hűlni hagyom. Egy tepsibe sütőpapírt teszek majd kiborítom a tésztát. Minden formába teszek egy bő evőkanál paradicsomszószt, elsimítom, majd ráteszem az apróra vágott sült csirkehúst, kolbászt, vagy akár sonkát, gombát, vagy épp amink van a kedvenc pizzánkhoz.
Megszórom egy-egy tk reszelt parmezánnal és visszatolom a sütőbe. Bő 10 percig sütöm, amíg a tészta széle pirosodik és a sajt elolvad. Tovább is süthetjük, sőt magasabb hőfokon is kezdhetjük, akár a hagyományos pizzát, de figyeljünk, mert ez a tészta máshogy viselkedik.

4 minipizza, tetszés szerint sokszorosítható

minipizza2

  6 hozzászólás to “Csirkés és kolbászos minipizza {gluténmentes}”

  1. Ez szuper finom lett, köszi! :)

    • Nagyon örülök, hogy ízlett! Nálunk ő lesz a minta :) Édes tésztához is kipróbálom, a tészta marad, a krém lesz édes.

  2. Úh, nagyon jól hangzik! Majd légyszi tedd fel azt is a blogra. :)
    Ma amúgy ismétlem a pizzát, mert megmaradt a fele paradicsomszósz. :)

  3. Szuper recept. Vajon milyen lenne tápióka nélkül valami más paleo liszttel? Kicsit tartok a tápiókától.

    • Igazán köszönöm, nekünk is nagyon tetszett! Ezt a fajta tésztaállagot, ami a hagyományos pizzára emlékeztet egy kicsit, sajnos más magliszttel nem lehet elérni, ilyen szuper eredménnyel … Úgy vagyok vele, hogy néha bevállalható ;)

  4. […] ezt a pizzatésztát nem pakoljuk meg semmivel és megpirítjuk serpenyőben, akkor tökéletes lesz a […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.