feb 072014
 
Chocolate_girl

Jean-Étienne Liotard:
La Belle Chocolatière
(Drezdai Képtár)

Van olyan, aki nem szereti a forró csokoládét? Vagy azt, amit annak gondol? Ha cukrászdákban forró csokit kérünk, rendszerint túlkakaóporozott, túlháztartásicukrozott és (nem optimális helyzetben tejszínhabspray-s) tejszínhabsipkával”feldíszített” forró italt kapunk, aminek még csak nyomokban sincs köze az igazi FORRÓ CSOKOLÁDÉhoz.
Mert hogy mi is az?

Egy valódi forró csokoládéban semmi keresnivalója a kakaópornak, csakis jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládé és esetleg tejtermék (ha úgy szeretjük, de növényi tejjel például remekül helyettesíthetjük), kevés édesítő, este pedig egy csöpp alkohol is mehet bele. Mivel magas kakaótartalmú és egyben elég zsíros desszertről van szó, ebből elég egy kis pohárnyi, forró hörpintés, legalkalmasabb erre egy 60ml-es espressocsésze – kávéivó háztartásban ez nem jelent gondot. Ennél többet egy átlagember nem tud elfogyasztani múló rosszullét nélkül, higgyetek nekem, tapasztalatból beszélek.

A növényi – mint például a mandula- vagy kókusztejet – azért is ajánlom, mert a csokoládé és a tehéntej kombinációja ilyen töménységben gyakran okozhat problémát. Reggel tisztított vízzel – és persze konyak nélkül – is remek, este az utolsó fázisban azonban szívesen öntök bele egy fél korty (tényleg nem több) konyakot, Calvadost vagy akár grappát. Vannak régiók, ahol redukált, testes vörösbort tesznek a csokoládéhoz, ebben az esetben is maradjunk a pici mokkáskanál mértékénél, bár Oroszországban tetemes mennyiségű vodkával szokták készíteni.

forro_csokolade1

Egy csészényi (60 ml) forró csokoládéhoz
25 g étcsokoládé (70-95%-os)
3-4 ek zsíros tej (vagy 5%-os mandula- /kókusztej)
1 mokkáskanál porcukor (porított édesítő)
1 csipet őrölt fahéj (ill. más fűszer, ízlés szerint)
½ csipet chilipehely

1 csipet valódi őrölt vanília
1 mk testes konyak vagy egyéb borpárlat (elmaradhat)

Egy kisebb lábasba teszem az eltördelt csokoládét és a kerámialap legalacsonyabb fokozatán felolvasztom. Közben hozzáteszem a többi hozzávalót és kevergetem, míg a csokoládé épphogy felolvad. Elhúzom és – ha alkoholt is szeretnénk hozzáadni -, most öntöm bele és még egyszer simára elkeverem.
Előkészített mokkás csészékbe öntöm (a csészéket tálalásig 50 °C-os sütőben melegen lehet tartani) és azon forrón tálalom.

1 csésze = 245 kcal / 22 g zsír / 3 g fehérje / 6 g CH

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.