feb 102014
 

Kaptunk a szomszédtól két nagy üveg saját készítésű paradicsomlevet, mert egy hétig felügyeltük a macskát. Az öröm addig tartott, míg meg nem kóstoltuk. (A paradicsomlevet. A szerk.) A lé eszeveszetten édes volt, legalábbis nekünk, viszont teljes erővel átjött rajta az érett paradicsom összes zamata – ergo kellett vele valamit kezdeni, mert amúgy nagyon finom volt.
Saját jogán való ivás nem jött szóba, ekkor úszott be a képbe a klasszik tojásleves, amit fele-fele arányban majd a lével készítek. Egyik fele ugye a durván édes paradicsomlé, másik egy jó testes, házi alaplé. (Pho-t főztem, erről lenne szó. A szerk.) Csak elveszi így az édeset.

És lőn. Igazán finom lett, gyors is, este hazaesve gyorsan lehet valami forrót kanalazni. Persze előtte gondoskodjunk pár óra alatt elkészülő alapléről és egy hétig pesztonkázott macskáról is. Meg persze tulajról, aki ad némi kis paradicsomlevet.

A hagyományos magyaros tojáslevesről megoszlanak a vélemények, hát tény, hogy nem egy túl flancos étel (mondhatnám hogy provinciális, bár volt már olyan ismerősöm, aki konkrétan leparasztozta, bizony), de ezt tényleg fel tudjuk turbózni ezzel azzal. Szerintem egy házi alaplé (= húsleves) valamint egy jól megválasztott fűszer most nem merném leírni, hogy hová, de tényleg be tudná katapultálni ezt a levest a magaslatokba. Tessenek csak figyelni a közeljövőben a trendi éttermek leveslapját, hátha belbukkan valahol!

paradicsomos_tojasleves1
Paradicsomos tojásleves

1 ek olívaolaj
1 kisebb fej vöröshagyma
300 ml alaplé
300 ml paradicsomlé
kevés só
½ mk őrölt köménymag
½ mk őrölt koriandermag
feketebors, frissen őrölve
1 szűk tk tápiókaliszt (vagy bármi más liszt, keményítő)
1 tk-1 ek almaecet (illetve ízlés szerint)
1 tojás (közepes méretű)

A tetejére
tejszín, házi tejföl (vagy sűrűbb kókusztej, ekkor savanyítsuk erősebben)
őrölt zöldbors
plov fűszerkeverék / füstös paprika / paprikapor

1. Lábasba öntöm az olajat, felhevítem és beleteszem a vékony karikára vágott hagymát. Üvegesre pirítom, majd hozzáöntöm a paradicsomlevet és az alaplevet. Pár percig alacsony hőmérsékleten forralom.
2. Beleteszem a fűszereket és kevés keményítővel sűrítem.
3. Egy tálkában villával habosra verem a tojást és vékony sugárban keverve belecsorgatom. Ecettel savanyítom és kerekre ízesítem.
4. Tálaláskor rácsorgatok egy kevés tejszínt, vagy tejfölt, de magában is adható. Megszórom füstös paprikával.

2 személyre = 370 kcal
1 személyre = 185 kcal / 12 g fehérje / 17 g CH / 7 g zsír 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.