feb 182014
 

Télen nem túl egyszerű a köreteket variálni, ezzel mindig bajban vagyok. Mivel a hús mellé rengeteg zöldséget eszünk, a rizs-burgonya és egyéb keményítős dolgok nálunk nem jönnek szóba, ezért már reggel azon töröm a fejem, hol és mit vegyek, saláta, vagy sült köret, avagy főzelékszerűség legyen-e. Általában többfajta zöldséget készítek, és vannak átfedések is, az egyik nagyobb adag maradéka átmenekszik a következő napra.

Egy szép nagy, hamburger formájú húspogácsával meg aztán nincs is sok bíbelődés, általában mindenki szereti, amíg sül, elkészül a köret is. Itt most épp három, és jól ütemezett munkával készen is vagyunk 45 perc alatt. (Bár nem mértem.) Még elbírt volna egy kanálka majonézt, de nem volt kedvem kikeverni, nagyobb tásaságnál viszont nagyon tudnám ajánlani.
A csőben sült zellerhasábok rendkívüli módon emlékeztetnek a sültkrumplira, csak sokkal finomabb. Hogy mennyire egészségesebb, az nem is vitás. Ezt még finnyásak is állították, tessék kipróbálni! Mi nagyon szeretjük.

hamburger_zeller_gyombersalsa3

Marhahamburger olívaolajos zelleshasábokkal és gyömbéres cukkinisalsával

A hamburgerhez
300 g darált marhahús
1 tk baharat fűszerkeverék (elmaradhat)
kevés frissen őrölt feketebors
2 ek jeges víz
zsír / olaj a sütéshez
1 szál póréhagyma
kevés kakukkfű (ha nincs friss, akkor szárított)

A sült zellerhez
1 közepes fej zeller
2 ek extra szűz olívaolaj
2-3 ek fehérbor (ha van, elhagyható)

1 szűk tk tengeri só
feketebors
A salsához
1 kisebb cukkini
3 cm gyömbér
1 csokor petrezselyem 
2 ek olívaolaj
kevés citromlé / mangóbalzsam
pici édesítő (cukor/méz/juharszirup)
só, feketebors
A baharat fűszerkeverékhez
feketebors, koriander, fahéj, szegfűszeg, kardamom, szerecsendió

1. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 180°C-ra. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral.
2. A zellert vágódeszkára állítom és éles késsel lenyesem a héját. (Meghámozom.) Félbevágom, majd a félgumót először vékony karikákra, majd ezeket hasábokra vágom.
3. Az egészet beleteszem egy nagy keverőtálba, hozzáöntöm az olajat és a fűszereket és jól átkeverem. Szétterítem a tepsin és 15 percig sütöm. Nem kell lefedni, de figyelni kell, mert ahogy puhul, a szélei barnulni kezdenek. 15 perc sütés után még roppanós marad.  Ha kész, kiveszem. (Tálalásig érdemes lefedni, illetve 20 perccel tálalás előtt betolni a sütőbe.)
4. Közben egy serpenyőben zsíradékot hevítek. A darált húst tálba teszem, hozzáadom a fűszereket, a jeges vizet, és alaposan összegyúrom. 150 g-os, lapos húspogácsát formázok (mérlegre kistányér, rajta kimérni a húst) és beleteszem a közepesen forró zsíradékba. Néhány perc után a serpenyőt félig le szoktam fedni. Kétszer megforgatom a húst, nagyjából 10 perc alatt megsül, akkor tálalásig kiveszem és lefedem.
5. A serpenyőben egy kanálnyi olajat hagyok és beleteszem a karikára vágott póréhagymát. Közepes hőmérsékleten, falapáttal kevergetve ropogósra sütöm, a végén hozzákeverem a lecsipkedett kakukkfüvet. Félrehúzom tálalásig.
6. A salsához meghámozom a gyömbért, apróra vágom. A cukkinit szintén kisebb darabokra vágom. Az egészet beteszem egy magasfalú pohárba és botmixerrel pürésítem. A végén kerekre ízesítem, mehet bele só, savas és édes is. Aki gondolja, tegyen bele egy kevés chilit, por vagy pehely formában is megteszi, de nem érdemes egy túl csípős ízzel elnyomni a friss zöldségízeket.
7. Ha minden kész, tányérokra teszem a zellert, ráültetem a hamburgert és ráhalmozom a pórét. Mellé tálalom a cukkinisalsát.
2 személyre

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.