Már 012014
 

Fogalmam sincs, honnan kezdjem, elkezdem hát az elején.
2012 nyarán, jobban mondva nyarára, megelégeltem a fogyókúrákat. Ezt így is, meg úgy is ki lehet fejezni, de tény, hogy elég volt a rengő idomokból, és persze nálam is jelentkezett az a bizonyos női “itt az utolsó pillanat agyi fogyásimpulzus”, ez aztán megtette a magáét, megláttam magam egy iszonyat széles lépcsőn lefelé, és akkor dőlt el a mondat: Ezt így tovább nem. Nem!!

A túlsúly, amit cipeltem magamon minden pillanatban számszakilag inkább mosolyra adna okot mások szemében, nekem azonban mégis maga volt a teher. Ezzel keltem, ezzel a combtérfogattal tértem nyugovóra,  bármilyen keveset is ettem, nem fogyott a mérlegen látott szám, sőt, lassan növekedett is.

Cselekedni kellett. Így jött eme lefelé lépcsőzés, amikor is végképp megfogalmazódott bennem, kész, vége, emilyen rubensi alakkal nem óhajtok tovább. Le se merem írni, hogy a mérleg akkor még csak épp mutatta a hatost elöl, de nekem akkor is.Hallottam a Dukan diétáról, rákerestem, sokan elvékonyodtak tőle, nos nekem tíz percbe se tellett, eldöntöttem, utánaolvastam, este bevásároltam, másnap belevágtam.
Szeretném hangsúlyozni, hogy ennyire elszánt kevésszer voltam még az életben. Ez fontos momentum!
Dukan szerint minimál zsír, de sok hús (a húsnak ne legyen több, mint 5% zsírja), zöldség minden második nap, tejtermék dögivel, persze sovány, lehetőleg mínusz zsírszázalék. (Nehéz volt beszerezni, de sikerült.) Semmi gabona, természetesen kenyér, tészta sem, szénhidrát csak másnaponta kevés zöldség formájában. Cukor csak édesítő. Ha egyáltalán. Amit viszont minden nap ennem kellett: egyfajta zabpelyhes zsömle, tojással, mikróban megsütve. Nem egy leányálom, de két hét után már kifejetten ízlett, sőt kívántam.

Folytatódik a sikertörténet, remekül bírtam, sőt, soha nem éheztem és most már bevallom, élveztem is. A kilók pörögtek lefelé, meg lett örökítve excelben is, másfél hónap alatt lement 8 kiló (később még egy kevés), akkor lassítottam.
Na de, ami a lényeg, és e poszt se született volna meg – ilyenkor az ember akaratlanul is figyeli magát -, hogy jópár egészségügyi probléma – egyszerűen eltűnt.
Nyáron még megvolt, őszre eltűnt. A magas vérnyomás, például. Hihetetlen, hogy két hónap gabonamegvonás után, és az orvosok által állandóan mumusként beállított magas vérnyomás, hogy ha az egyszer előjön, meg a korral amúgy is – nincs többé. Meg még sorolhatnám, van még jó pár javulás, de most nem részletezem, végül is ez nem  az orvosi hetilap. Szóval megérte.

Akkor gondoltam rá először, hogy ezt megtartjuk! A súlyomat is, meg úgy az egészet. Addigra egész jól belejöttem a hús-friss zöldség-tejtermék trióba. Az is nagyon tetszett, hogy vacsora után nincs tespedés (szénhidrátkóma, ez mindig a gabonától jön), mert előtte sosem volt erőm, viszont fel tudok ugrani és rendbe tenni a konyhát. És még sorolhatnám hosszasan, de ez nem a megfelelő platform hozzá, legyen annyi elég, hogy teljesen megváltozott az életem. Egyszerűen élveztem!!

Azóta nincs glutén, de gabona sem, nincs tejtermék (ez komoly gyulladást okoz a mai napig az izületeimben ), de rengeteg zöldséget eszek és újra húst. Mert azt addig sem sokat. Rájöttem, hogy a hús mennyire fontos a szervezet számára. Be kellett látnom, hogy bármennyire is finom valami, egy étel, egy vacsora, semmi sem pótolhatja, ha nem vagyok egészséges és nem élvezhetem az életem maradéktalanul. Rá kellett jönnöm – néhol keservesen, kísérletezve -, hogy számomra legalábbis ez a legjobb út.

Így született ez a kenyér is, a dukános zabpelyhes után, de le kell szögeznem, hogy mára már alig eszem ilyen kenyeret. Inkább csak kíváncsiságból, kísérletezési kedvből sütöm, de mára már tudom, erre egyszerűen nincs szüksége a szervezetünknek. A kenyérre csak a tudatunknak, a megszokásnak, a gyerekkorból belénevelt ízlésünknek van szüksége. Az élethez, főleg az egészséges élethez a kenyérre SEMMI SZÜKSÉG.

Most mandulából és kesudióból sütöttem “kenyeret”, kentem már rá diós paprikakrémet, pestot, egyszerű sült libazsírt, vagy mint most, maradékból összeállított sonkás pisztrángkrémet. Így is nagyon finom! Aki nem tudja, azt mondja, olyan, mint egy jó kis rozsos kenyér. Élvezzétek, és éljetek egészségesen!

mandulakenyer_halkrem1

Mandulás kenyér sonkás pisztrángkrémmel

A mandulás kenyérhez
125 g mandula, őrölt (lehetőleg blansírozott/héjtalan)

125 g kesudió, őrölt
5 db tojás (közepes méretű, “M”)
szűk 1 só
½ tk szódabikarbóna
1 szűk tk kenyérfűszer (koriander, köménymag, ánizs)

1 tk almaecet
Továbbá
zsír a forma kikenéséhez
esetleg magok a kenyér tetejére
A sonkás
pisztrángkrémhez
kb. 100 g füstölt pisztráng
kb. 100 g levegőn érlelt sonka
2 ek kapribogyó
2 db tojássárgája
1 tk mustár
1 mk cukor/természetes édesítő
8-10 ek (120ml-150ml) extra szűz olívaolaj
2 db salottahagyma

A kenyérhez
1. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 180 °C-ra. Egy hosszúkás sütőformát kizsírozok (esetleg kibélelem sütőpapírral, de nem ez lesz a legjobb megoldás.)
2. Egy nagy keverőtálba teszem a mandulát, a kesudiót, a sót és a szódabikarbónát. A mandulát és a kesudiót egyszerre meg lehet darálni az aprítóban, ez a mennyiség nagyszerűen belefér.
3. Egy kisebb tálba feltöröm a tojásokat és villával habosra keverem. Hozzáadom az almaecetet.
4. A tojásmasszát hozzáadom a mandulás-kesudiós elegyhez és jól elkeverem. A tésztát beleöntöm a formába és elsimítom. Betolom a sütőbe és kb. 30 percig sütöm. Végezzünk tűpróbát!
5. Ha a tű már nem ragad, 10 percre kinyitom a sütő ajtaját és hűlni hagyom. Ekkor kiveszem a formát a sütőből. Ha kihűlt, rácsra borítom.
Csak akkor szabad felvágni, ha már teljesen kihűlt.

A sonkás pisztrángkrémhez
1. A sonkát és a füstöt pisztrángot aprítóba teszem és picit járatom, pürésítem. Kiszedem egy tálba, hozzáadom a kapribogyót, a tojássárgáját, mustárt, cukrot, sót, borsot, és adagolva az olívaolajat, amennyit felvesz. Elkeverem, amíg krémes állagú nem lesz. Ekkor lehet még ízesíteni.

mandulakenyer_halkrem2

  5 hozzászólás to “Mandulás kenyér sonkás pisztrángkrémmel”

  1. Szia, elárulnád, hogy melyík honlapon olvastál bővebben a Dukan diétáról? Tegnap este utánanéztem, de rengeteg ellentmondás kering a neten, viszont az alapelmélet szimpatikus, belevágnék én is. Meg a kötelezően fogyasztandó zabkorpás-tojásos cucc receptje is érdeklelne, ha már nálad bevált. :-) köszönöm előre is!

    • Elnézést, csak most vettem észre a kommenteket!
      Írok róla később, kis türelmet. (Szerintem privátban.)

  2. Ezen az ízületes dolgon most jól elgondolkodtam. És engem érdekelne a többi hatása is a dolognak, biztos nem vagyok egyedül.
    És a kenyér nagyon jól néz ki. Csak ne szeretném annyira a többi mindenfélét. Is.

    • Cserke, évekbe telt, mire rájöttem, hogy a tej/tejtermék okozza az izületi gyulladásomat. Komoly volt, délutánra néha már sántikáltam. Ellenálltam a gyógyszeres, illetve egyéb kezelésnek, a véletlen hozta, hogy mikor elhagytam a tejet, két hónap alatt szinte elmúlt. Illetve nem teljesen, ma is előjön egy macchiato mennyiségű tejre is. Egyszer teljesen elmúlik.
      Ez csak EGY tünet a több közül, de emiatt is a tejtermék nálam teljesen tabu. A tejnek ismert a gyulladásnövelő hatása (bár én nem ismertem), ha elhagyja az ember (teljesen!! :)), szebb lesz a bőr is (tapasztaltam), és egyéb bőrproblémák is elmúlhatnak.
      És ez csak a jéghegy csúcsa :))

  3. Ó, mégis megvan a komment:)
    Azóta elgondolkoztam, hogy tudnám alkalmazni, és közben rájöttem, hogy sajt, tejszín, tejföl, joghurt, amit el kellene hagynom, ha ez így működik. Tejet nem iszom, csak nagyon ritkán.
    Akkor te a parmezánosból sem?

    És tessékszíves megmondani, mennyi az az egy só a kenyérnél.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.