Már 262014
 

Vannak receptek, melyek azért jönnek létre, mert kizárásos alapon beléjük szeretnék valamit pakolni, amit akkor és ott fontosnak érzek. Így történt ez most is, adva volt egy palacsinta utáni vágy (na jó, inkább csak a kényelem), alma, és egy nagy adag kókuszreszelék, amit viszont nem a megfelelő pillanatban vettem a nem megfelelő helyen, különben nem vettem volna meg. Kókusztej viszont elfogyott.
Ebből így gyorsan csak palacsintát lehet sütni, mégpedig vastagabbat, ez világos volt.
Igazán jók lettek, és a célomat is elértem. Ugyanis be akartam magamnak bizonyítani, hogy banán híján akár almát is tehetünk a tésztába, és a magtejet is kiválthatjuk, mondjuk kókusz és víz keverékével …. A pici palacsinták persze repedeztek szanaszét.
Második nekifutásra már alig tettem bele vizet és jó sűrűre hagytam a tésztát. Az eritritben sült banán – hogy is mondjam – titkon a karibi, nádcukorral karamellizált sült verziót szeretné imitálni, hát ehhez még elég fel kell nőnie, de ha felerősítjük magunkban azt az érzést, hogy ez egy hiperegészséges kis desszert lett, főleg, hogy még nyers kakababtöretet is szórtam a tetejére, akkor már nem is álmodozunk a Karib-tengerről.
Maximum utána igyunk egy margaritát.

pancake_bananszirup1

Almás-kókuszos pancake szirupban sült banánnal és kakaóbabtörettel

3 db tojás (közepes méretű)
1 db közepes alma
3 ek (minőségi) kókuszreszelék
2-3 ek víz (nem több) / vagy reszelék+víz helyett: kókusztej

2 ek gesztenyeliszt (másfajta is jó, ízlés szerint)
2 csipet só
1 tk édesítő (pl. eritrit)
½ mk vaníliakivonat
1 ek olaj (most lágy olívaolaj)
néhány csepp citromlé
A sütéshez
kókuszzsír
A tetejére
1,5 ek édesítő (xilit / eritrit)
1 tk méz
1 korty fehérbor
pár csepp citromlé
1 db banán

nyers kakaóbabtöret

1. Magasfalú keverőpohárba teszem a tojásokat. Az almát héjastól felvágom, megtisztítom és kisebb darabokra szelem. Beleteszem a kókuszt, a sót, az édesítőt, vaníliát, olajat és citromlevet, majd botmixerrel vagy mixerben pürésítem. A végén beleteszem a gesztenyelisztet és kevés vizet, hogy sűrűnfolyó tésztát kapjak, csak így kapunk vastagabb palacsintákat, aminek van tartása és kevésbé törik fordításnál. Ezt is megdolgozom a mixerrel.
2. Egy kisebb serpenyőben kókuszzsírt hevítek (mást is használhatunk) és egy kisméretű merőkanálnyi tésztát teszek a közepére, így nagyjából 10 cm átmérőjű vastag palacsintákat kapunk. Közepes hőmérsékleten kisütöm, majd óvatosan egy széles műanyag lapáttal alányúlva (vagy ahogy sikerül) megfordítom és tányérra teszem.
3. Lábasba teszem az eritritet a mézzel, pici bort öntök bele és felhevítem. Az eritrit nem karamellizálódik, de olvad, azonnal folyós lesz, mintha cukorszirup lenne. Közvetlen tálalás előtt a szirupba teszem a ferdén, vastagabbra felvágott banánt és magas tüzön 2-3 perc alatt átsütöm – de ne számítsunk hagyományos sütési eredményre. Avégén a szirupba csorgatok néhány csepp citromlevet, és a banánt némi szirup kíséretében a palacsintákra halmozom. A tetejére kakaóbabot szórok, de nyers kakaópor is természetesen megfelel.
2 személyre 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.