ápr 102014
 

Három igazán kedvenc amerikai süteményem van, ebből második helyen áll ez a csupacsokis brownie. Az első hely a répatortáé, a harmadik pedig a citromos sajttorta, de ahogy most végiggondolom, nincs ez kőbe vésve.
Amerikában a brownie – intézmény. És mint ilyen, számtalan módon készül. Egy biztos, nagyon édes, a rosszullétig tele van vajjal és csokoládéval, és az első kettőből egyenesen következik, hogy ha nem sütjük túl – márpedig nem szabad, akkor krémesen ragacsos marad a belseje. Tehát az eredmény érdekében nem lehet kispórolni belőle a cukrot, de a zsírt sem.

Aki hagyományos brownie-receptet szeretne, az számos igazán klassz változatot talál a magyar blogokban is, ez most egy teljesen mogyorós, gluténmentes változat, azt gondoltam, hogy a mogyoróban lévő olajmennyiség ad a süteménynek elég zsírt (igen) és a cukrot is megpróbálom valahogy minimalizálni. Csokoládé helyett nyers kakaóport használtam (Iswari, Raw Cacao), és kevés mézzel “imitáltam” a ragacsossá sült cukrot.

Eszméletlen finom, csokoládés, de gluténmentes, és szuperegészséges süteményt kaptam, a tésztája tényleg öt perc alatt kész, ha van már mogyoróvajunk.
A tésztát kinyalakodtam a tálból, hisz a tészta szinte olyan, mint a Nutella. A végletekig lehet még variálni, fűszerezni, kakaópor helyett olvasztott csokoládét beletenni (ahogy eredetileg is kellene). Új verziókkal jelentkezem!

brownie_mogyoros1cr

Ragacsos, mogyorós brownie
{cukor-, tej-, liszt-, glutén-, gabonamentes}

kb. 200 g törökmogyoró
⅓ bögre │80ml│édesítő (most 2 ek méz + 2 ek eritrit)
1 db tojás (“M” méretű)
2 ek │30 g│kókuszzsír
2 ek │30 ml│mogyorópálinka (elhagyható)

2 csipet tengeri só
2 csipet chilipor (elhagyható, de nyugodtan beletehetjük)
3 ek nyers kakaópor
1 tk vaníliakivonat 

½ tk szódabikarbóna

1. A héjas mogyorót egy sütőpapírral kibélelt sütőbe teszem 100 °C-on fokon és 10 percig pirítom. Ekkor kiveszem és tiszta konyharuha között lemorzsolom róla a héját. Könnyen lejön, nem baj, ha egy kevés marad rajta.
2. A még meleg pirított mogyorót aprítóba teszem és megőrlöm. Ilyenkor még könnyebb krémesre aprítani, azért ne hagyjuk, hogy kihűljön. Először porrá őrlöm, majd meg-megállva vaj lesz belőle, lesz az 10 perc is. Közben mindig le kell venni a tetejét és késsel lekapargatni a belső falról a krémet, ami felkúszik az oldalára. Menetközben néhány kanál forralt vizet is hozzá lehet tenni, de ne vigyük túlzásba, bármennyire is csábító, mert könnyebben viszi a gép. Vajra van szükségünk.
Ha kész mogyoróvajat készítünk, amit másra is fel szeretnénk használni, lehet picit sózni és vaníliakivonatot beletenni, és akár egy kevés édesítőt is. Legalább egy hétig lezárva eláll a hűtőben, de gyanítom, hogy sokkal tovább is.
3. A sütőt felkapcsolom 160 °C-ra. Egy 18×18 cm-es formát papírtörlő segítségével kókuszzsírral kikenek. A kókuszzsírt kimérem egy tűzálló tálba és beteszem a sütő elejére, hogy néhány perc alatt megolvadjon.
4. Egy nagy keverőtálba teszem a mogyorókrémet, az édesítőt,  a villával lazán felvert tojást és a megolvadt zsírt. Alaposan átkeverem, majd beleteszem a sót, kakaóport, a vaníliát és a végén a szódabikarbónát. Fakanállal csak átkeverem, hogy egynemű legyen.
5. A tésztát belesimítom a formába és betolom a sütő középső rácsára. 20 percig sütöm (sütőfüggő, figyeljünk az időre), pont addig, ameddig a próbatű már nem maszatos, de a tészta még nem sült át, ez nálam épp 20 perc volt. Ha kész, kiveszem  és lehűtöm, csak utána szabad felvágni, addig még szilárdul a brownie.

25 kiskocka brownie

Ismered a KalóriaBázis oldalt? Még nem?
A Ragacsos, mogyorós brownie receptje szerepel a kaloriabazis.hu oldalán, így könnyűszerrel beépítheted
a napi étrendedbe külön számolgatás nélkül!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.