ápr 252014
 

Hetek óta senyvedek egy igazán nagyméretű sütőtállal. Na nem, mintha nem lenne elég a kamrában (nincs), de a hatalmas sült zöldségkupacok egyre kevésbé férnek el a meglévő edényzetben. A legnagyobb gond, hogy nincs fedelük, az pedig fontos. Méregdrága, színes kerámiacsodákkal már találkoztam, de még mindig keresem a valamivel olcsóbb megoldást. A legolcsóbb persze a fóliatakarás, ez van.

Akkor a recept. Csirkés egytálnak indult, valójában az is, mert nem akartam két külön edényben sütögetni, bár egyszerre is be lehetett volna tenni a sütőbe. (Ha lenne két rávaló fedőm.) Így rusztikusabb, de nagyon finom rakott húsos zöldség lett belőle. Tejföl mehet a tetejére, én most kesukrémet készítettem (így lett tejmentes), menet közben pakoltam bele a különböző ízfokozókat, mint szezámkrém, zöldcitromlé és római kömény. Fantasztikusan jó lett, az összeállítás kissé macerás és időtrabló, de nálunk két napra megoldja az etetési gondot.
A felszabaduló időmben pedig megyek süteményt sütni.

csirke_edesburgonya1

Édesburgonyás-kesukrémes csirkés egytál

A csirkéhez
2 ek olívaolaj
1 széles késnyi │3 g│libazsír
1 nagy fej vöröshagyma
80 g húsos szalonna, kockára vágva

kb. 800 g csirkemellfilé
A zöldségekhez
1,2 kg édesburgonya
2 közepes db sárgarépa
A citromos-szezámos kesukrémhez
100 g kesudió
kb. 70 ml (tisztított) víz
80 ml kókusztej
2 ek │15 ml│ zöldcitromlé (DM, Alnatura)
2 ek tahini (szezámmagkrém)
2 csipet római kömény
kevés só
Az összeállításhoz
100 ml fehérbor / rozé
100 ml húsleves / alaplé
só, frissen őrölt feketebors

1. Egy nagyméretű serpenyőben felhevítem az olajat és a zsírt és beleteszem a karikára vágott hagymát és a szalonnát.
2. Közben előkészítem a csirkét. Megmosom, papírtörlővel leszárítom és vékony, hosszanti szeletekre vágom. Ha kész, hozzáadom a már gyöngyöző hagymához és gyakori forgatás mellett minden oldalról átsütöm, ez jó 10 perc lesz.
3. Közben felvágom a zöldségeket. Az édesburgonyát meghámozom és negyedhasábokra vágom.
4. A sárgarépát meghámozom és zöldséghámozóval, a répát félbevágva, hosszanti, vékony csíkokat vágok belőle.
5. A kesukrémhez egy órára beáztatom a kesudiót, de ha erre nincs időnk, akkor legalább szűrőben alaposan mossuk át. Ezután késes aprítóba teszem, és vízzel pürésítem. Csak ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót. Kóstolgatom a krémet, nyugodtan lehet savanykás és fűszeres, intenzív ízű. Ha még sűrű, adagoljunk hozzá kevés vizet vagy kókusztejet, de mindig csak egy evőkanálnyit.
6. Ha átpirult a csirkehús, egy nagy sütőtálba rétegesen lefektetem az édesburgonya és a csirkeragu felét. Beborítom a répaszalagokkal és ráteszem a maradék burgonyát és ragut is. Rálocsolom a bort és az alaplevet, majd egyenletesen elosztva ráöntöm a kesukrémet is.
7. Lefedem a tálat és betolom a sütőbe. 45-60 percig sütöm, érdemes közben megnézni, átsült-e az édesburgonya.
Az utolsó 10 percben leveszem a tetejét és rápirítok, de ez el is maradhat.
Friss zöldsalátával tálalva a legjobb!

6 közepes adag 

>> Hús nélkül remek vegán fogás lesz belőle!

Ismered a KalóriaBázis oldalt? Még nem?
Ez a recept is szerepel a kaloriabazis.hu oldalán, így könnyűszerrel beépítheted
a napi étrendedbe külön számolgatás nélkül!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.