
Csupa maradékokból főztem egy levest. A fehérbabot fel kellett használni, a kókuszreszelék viszont nagyon jót tett neki, kicsit kibillentette ezt az enyhén télies levest az egyhangúságból.
Ha vége az amúgy is rövid, pár hetes medvehagyma-szezonnak, bármilyen más zöldfűszerből is készíthető. Sajtot nem tettem most bele, az olívaolaj mennyiségével szabályozhatjuk a pestónk állagát, hogy jól formázható legyen.
Kókuszos-babos káposztakrémleves
1 ek olívaolaj
1 közepes fej (lila)hagyma
½ fej fehérkáposzta
3 közepes db fehérrépa
3 közepes db sárgarépa
1 doboz fehérbab (konzerv, 240 g tiszta súlyú)
3 ek kókuszreszelék
2 ek natúr vegamix zöldségkeverék (DM)
1 tk Cajun-fűszerkeverék
só
A pestóhoz
kb. 50 g medvehagyma
2 ek durvára tört mandula
kevés só
½ kezeletlen citrom reszelt héja
extra szűz olívaolaj (amennyit felvesz)
1. Egy lábasban felhevítem az olajat és hozzáadom a durvára vágott hagymát.
2. A káposztát szeletekre, majd darabokra vágom, a kétfajta répát szintén. Hozzáadom a megpirult hagymához és öt percig – vagy még tovább – kevergetem. Beleteszem a vegamixet, a cajun fűszert és annyi vizet adok hozzá, hogy bőven ellepje.
3. Puhára párolom a zöldségeket, majd hozzáadom a leszűrt babot.
4. A kókuszreszelékkel botmixerrel pürésítem és ízlés szerint annyi vizet adok még hozzá, hogy sűrű leves legyen. Még egyszer átforralom és ízesítem.
5. A pesto hozzávalóit aprítóba teszem és annyi olajjal simára aprítom, amennyit felvesz. Testesebb pestot készítsünk, ami megáll a kanálon. Ha kész, a levest tálalom és két teáskanál segítségével nokedlit formázok a pestóból és a levesre ültetem.