ápr 272014
 

A banánpalacsinta a világ egyik legegyszerűbb dolga és valami fantasztikus! Tényleg csak két hozzávaló szükséges hozzá, és tényleg öt perc alatt kész. Lemértem. Aki lisztmentes palacsinta után kutat, íme, megtalálta, ebbe nem kell semmiféle lisztpótlék, sőt cukor sem, a banán összetart és édesít is egyben.
Ezt a zseniális ötletet több mint egy éve egy csoportban láttam, azóta gyakran sütöm, jól lehet játszani a fűszerekkel, csak arra figyeljünk, hogy ebből vastag, amerikai típusú palacsinta lesz, és igen nehéz megfordítani, mert nyeglik ide-oda.
Na most, erre két megoldás létezik: egy, egész kicsi serpenyőben sütjük, így egy szélesebb lapáttal is alá lehet nyúlni. Kettő, nem fordítjuk meg, hanem mint a rakott palacsintát, egymásra csúsztatjuk. Most éppen a feje tetejére. Mivel nincs benne liszt, nyugodtan ehetjük akár félig nyersen is. Ezt viszont már én találtam ki, tüstént sütöttem is pár darabot, hogy gyakoroljam a palacsinták serpenyőből való kicsapását, és ne landoljanak a tűzhelyen.

Ja igen, az útifűmaghéj. Én se ismertem sokáig, de igen jól használható kis dolog ez, pár száz forintért bioboltokban beszerezhető és azért szeretjük, mert hihetetlen magas a rosttartalma, 85%, ezáltal sok vizet képes magába szívni. Ezt használtam ki most, ettől is lett a palacsinta olyan krémes-légies. Persze az útifűmaghéjas szöszmötölés nélkül is remekül működik, akkor kicsit tömörebb lesz.

dios_bananpalacsinta1

Diós banánpalacsinta kakaóbabtörettel

A palacsintához
1 db banán (200 g tisztán mérve)
1 db tojás
1 csipet só
1 tk vaníliakivonat
2-3 ek │30-45 ml│(tisztított) víz
1 mk útifűmaghéj
5 g kókuszzsír
Az  összeállításhoz
1 tk nyers kakaópor
25 g dió
5 g cukor/édesítő (most eritrit)
1-2 tk nyers kakaóbabtöret

1. A banánt a tojással keverőpohárba teszem, hozzáadom a többi anyagot és botmixerrel pürésítem. (Alapverzióban csupán a tojást és a banánt keverjük el, a banánt akár villával is összetörhetjük, ez most egy légiesebb verzió az útifűmaghéj miatt.)  3-4 percig állni hagyom a masszát,  míg a maghéj kissé megduzzad.
2. A diót a cukorral durvára aprítom. A palacsintát azonnal tálalni kell, ezért a kezem ügyébe teszek egy nagyobb tányért.
3.  Egy 18-20 cm-es serpenyőt pici olajjal vagy zsírral felhevítek és beleöntöm a massza felét. Addig sütöm, míg elválik az aljától és csúszik a serpenyőben. Most óvatosan a kikészített tányér közepére csúsztatom az egyik oldalán megsült palacsintát, a sületlen fele tehát felül lesz.
4. Megszórom a kakaóporral és a cukros diót is szétszórom rajta.
5. A maradék tésztát is hasonló módon kisütöm.
6. Na most kell ügyesnek lenni!! A szintén félig sült palacsintát megfordítva – egy hiretelen mozdulattal – a diós palacsintára borítom, tehát most a sült fele lesz felül. Megszórom kakaóbabtörettel, vagy kakaóporral, vagy bármivel, de szuper lenne egy gombóc házi vaníliafagylalttal is, és már tálalom is.
1 személyes adag

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.