ápr 302014
 

Van abban jó dolog is, ha az ember hétfőn bevásárolni megy. Mondom, hétfő, vagyis hétvége után. Ilyenkor nem egy dologtól szeretne megszabadulni a kiskereskedelem, vagy a hentes, most például libacomb volt a terítéken. Nosza, fogjatok pár libacombot, nincs mindig ilyen alkalom, érdemes kihasználni! A húsnak semmi baja, ha beteszitek a fagyasztóba, bármikor ki lehet venni.
Most minimál módon készült, jó sokáig sült közepes hőfokon, a köret csupán friss, zsenge tök. Mondom, minimál. És nagyon finom.

libacomb_sult_tok1

Libacomb olívaolajban sült spárgatökkel

2 db │800 g│libacomb
80-100 ml száraz fehérbor, esetleg pezsgő
10 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt feketebors
1 közepes spárgatök
3-4 ek extra szűz olívaolaj
só, durvára tört Tellicherry bors
zöldfűszer

1. A sütőt légkeverésen előmelegítem 150 °C-ra.
2. A combokat megmosom, papírtörlővel leitatom. Sóval és feketeborssal bedörzsölöm mindkét oldalát és 10 percre pihentetem.
3. Egy megfelelő méretű sütőtálba bőrükkel lefelé beleteszem a libacombokat, hogy éppen elférjenek benne. Felöntöm borral és annyi tisztított (ásvány)vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje a combokat (ezért jó, ha elég kisméretű tálba tesszük).
4. A fokhagymagerezdeket előkészítem és a combok mellé dobom. A tálat lefedem és betolom a sütőbe.
5. Félóránként érdemes ránézni. Félidőnél megfordítom a combokat, és ha szükséges, elfőtte volna a levét, akkor öntök alá még pár kortynyi vizet, esetleg bort.
6. Nagyjából másfél-két óra múlva megpuhult a hús, de ez liba- és sütőfüggő, tehát teszteljük nyugodtan! Aki a vajpuha húsra esküszik, ami csak úgy lemállik a csontról, az hagyja nyugodtan a sütőben bő két órát.
Ekkor leveszem a fedőt és még 10 percig pirítom a bőrét, ha van grillfokozatunk, akkor azt most kapcsoljuk rá!

7. A libacombbal párhuzamosan elkészítem a köretet.
A spárgatököt zöldséghámozóval meghámozom, hosszanti irányban félbevágom és kiskanállal kivájom a rostos magjait. A tököt 1,5 cm vastag félholdakra vágom.
8. Egy tepsit sütőpapírral kibélelek, ráfektetem a tökdarabokat, sózom, borsozom és olívaolajat locsolok rá, a legegyszerűbb az olajat kis tálba kiadagolni és ecsettel rákenni. Betolom az épp sülő libacomb alá (nem kell lefedni) és 30 perc (roppanósabban 20-25 perc) alatt készre sütöm.
9. A kész libacombot tálra teszem, mellé helyezem a tökszeleteket és megszórom valamilyen zöldfűszerrel. A libacombra öntök a zsírjából, a tököt meglocsolom még olívaolajjal.
2 személyre

libacomb_sult_tok2

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.