máj 082014
 

Hosszas keresés után – ahogy az már lenni szokott, egy véletlen folytán – végre megtaláltam álmaim sütőtálját. Négy-öt literes öntöttvas, vagy kerámiaedényt kerestem (inkább az utóbbit), ami, és most két igen praktikus dolog jön, nagyméretű, de nem túl magas, hisz kacsasütőm kettő is van, és saját fedéllel rendelkezik. Ha még szögletes is lenne, külön bónusz lenne, mert a kerek és ovális tálak ugyan igen szépek tudnak lenni, de a szögletes egészen egyszerűen praktikusabb, mondja belőlem a gyakorló háziasszony.
A facebook-on jött velem szemben egy piros, méretes sütőtál, így akadtam rá a belga Berghoff kőedényeire. Mondanom sem kell, innentől kezdve mindenhol fedeles sűtőtálak vigyorogtak velem szemben, de kitartottam és kezdtem szívembe zárni a Berghoff nevet.

Néhány kis kitérő után végre kezembe foghattam A Tálat, mit kezembe! Gyönyörködtem benne és simogattam, úgy örültem neki, mint gyermek az áhított játéknak. Egy apró hiányossága van számomra, kicsit magasabb a kelleténél (15 cm magas), hisz nagymennyiségű zöldség sütéséhez, és nem párolásához kerestem fedeles, mutatós edényt, de ez legyen a legnagyobb gond, majd alkalmazkodunk felkiáltással túl is tettem magam rajta.
És birtokba is vettem. Sutba vágtam a kókuszos rántott csirke és a sült káposzta aznapi ötletét, és élvezettel dobáltam mindent az edénybe, ami a kezem ügyébe akadt, és megalkottam a Berghoff-tálat. Igen, ez a fogás így be is vonul a repertoárba, eszméletlenül finomra sikerült, változtatás nélkül megtartom így, ahogy van.
Ez a tál 5 literes, nagyobb társaság esetén a mennyiségeket arányosan lehet még növelni, mert sütés során összeesik.
Kép a kész ételről majd legközelebb.

berghoff_csirkes_tal1

Csirkés-kolbászos-vörösboros-káposztás egytál

1 ek kacsa/libazsír
½ fej fehérkáposzta
3 közepes sárgarépa
2 fej vöröshagyma
500 g csirkemell
150 g húsos szalonna
100 g fekete Beluga lencse (vagy Puy-lencse)
100 g (paprikás)kolbász
1 tk tengeri só
1 tk szecsuáni bors
2 babérlevél
300 ml száraz, savszegény vörösbor
alaplé (szükség szerint, 2-3 dl elég)
2 ek extraszűz olívaolaj (elmaradhat)
friss zöldfűszer, tálaláshoz

1. A lencsét szűrőben átmosom és 100 ml borral és annyi vízzel, amennyi ellepi, alacsony hőmérsékleten 25 percig főzöm. Nem kell megsózni, de néha át kell keverni. A végén sűrűbb folyadék marad alatta.
2. A sütőt előmelegítem légkeverésen 150 °C-ra. Egy nagy (legalább 4 literes) sütőedényt kizsírozok.
3. A káposzta külső héját leszedem, kivágom a torzsát és vékony szeletekre vágom. (Update: nagyobb hasábokra is lehet vágni, akkor szaporább a munka és a végeredmény ugyanolyan jó lesz.) A felét beleteszem a tálba.
4. A sárgarépát megtisztítom, vastagabb ferde szeletekre vágom és a káposztán szétterítem.
5. A csirkemellet megmosom, keresztben elvágom és kisebb érméket vágok belőle. Ráfektetem a répára, enyhén sózom, és megszórom az összetört borssal. (A csirkedarabokat elő lehetne sütni, épp csak fehéredésig, legközelebb megpróbálom.)
6. A csirkére szórom az apró kockára vágott szalonnát és ráteszem a babérlevelet. (A szalonnát szintén elő lehetne sütni, szintén ki lesz próbálva úgy is.)
7. A hagymát megpucolom, félbevágom és vékony karikára szelem. Szétterítem a szalonnán.
8. Ráteszem a maradék káposztát.
9. A lencsét – levével együtt – szétterítem a káposztán.
10. A kolbászt vékony karikákra vágom és a a lencsére fektetem.
11. Ráöntöm a bort és meglocsolom az olívaolajjal.
12. Lefedem és betolom a sütőbe. Nálam 2,5-3 óráig sült, közben óránként ránéztem és öntöttem hozzá egy kevés alaplevet. Ne legyen száraz, maradjon alatta még jócskán lé is.
13. Ha kész, tálalom és apróra vágott zöldfűszert adok mellé, amit mindenki maga szórhat a tetejére.

6 nagy, 8 közepes adag, szerintem
A Berghoff edényeket ITT lehet online beszerezni, kézbe fogni, személyesen megvásárolni pedig ITT.

Változatok:
Hogyan tedd szénhidrátszegénnyé: – hagyd el a lencsét és helyettesítsd low-carb zöldséggel

Hogyan tedd paleóvá: –  hagyd el a lencsét, vagy helyettesítsd édesburgonyával. Vagy mondd azt, hogy ma bevállalod :)

  2 hozzászólás to “Csirkés-kolbászos-káposztás egytál”

  1. Biztos vagyok benne, hogy ennek az ételnek a bor az egyik fő összetevője, én mégis anélkül csináltam. Nem akartam ezért kinyitni egy üveggel, mert tudtam, utána úgysem isszuk meg hétközben. Ennek ellenére olyan finomra sikerült, hogy a tál majdnem felét egyedül megettem, és a 4 éves lányom is úgy ette és dicsérte, hogy nem győztem csodálkozni. :)

    • Valóban, gyakran főzök borral, ebben meg különösen sok van, igaz, ez egy sokszemélyes mennyiség. Megértem, ha valaki nem akar bort felnyitni, ami napokig csak állna, nem issza meg senki. Én hűtőbe szoktam tenni (a vörösbort is :), ha tudom, csak főzéshez kell, és pár napon belül elhasználom. Az alkoholtartalma meg 5 perc forralás után úgy is elpárolog, emiatt nem kell aggódni, de a finom, telt aroma benne marad az ételben.
      De azt hiszem, itt a lencse is közrejátszott. Szóval is nekünk is nagyon ízlett, ha meg egy kis négyéves is dícsérte, akkor ez nekem külön hatalmas öröm, köszönöm! :)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.