máj 092014
 

Rózsaszínbe borult mára Belfast, elindult a Giro d’Italia.
Aki olvas bennünket, Chilii & Csokit, Égigérő Paszulyt, Lorient és jómagamat, talán emlékszik még, hogy két éve lefőzzük a Tour de France-t, a világ leghíresebb, francia országúti kerékpáros versenyét. Idén sem lesz ez másképp, illetve annyira vérszemet kaptunk, hogy egyből letekerjük az olasz Giro-t, sőt ősszel a spanyol Vueltát is. A konyhában, fakanállal a kezünkben természetesen. Új taggal is bővülünk, de majd mindent sorjában, ha eljutunk oda.

A Giro-n az első három nap Írországé, a fiúk innen repülnek át Itáliába és délen, a csizma sarkához közel, Giovinazzoban kezdik az olaszországi versenyt.

ilgiro_2014

De lássuk először az íreket! Ma Belfastban startol a csapat, a vasárnap Dublin-é, itt részletes kis útleírással jövök majd, és egy igen autentikus recepttel, lehet majd örülni.

Jobban nem is indíthatnánk, mint egy klasszik ír reggelivel, nem igaz? A fiúk biztos nem ilyet reggeliztek, de nekünk, nézőknek, kijár egy ilyen opulens reggeli. Vagy inkább favágó-style, ami a nehézségi fokát illeti. Az írek Ulster Fry néven is kérik a reggelijüket.

Pár évvel ezekőtt írtam már a tradicionális amerikai reggelikről ITT, a hagyományos ír társa abban különbözik, hogy elengedhetetlen része egy kis darab véres és egy zabbal készült, általában sertéshurka is. A véres hurka (black pudding, néha blood pudding) sertés, esetleg juh- vagy kecskevérrel készült kolbászféle, amihez sertés- vagy marhahúst, kenyeret, zabpelyhet és burgonyát is adnak. A receptúra természetesen családról családra változik – akárcsak mifelénk.
A fehér hurka (white pudding)  gyakorlatilag a véres hurka változata, csak épp vér nélkül. Mindkettőt általában műanyag csőbe töltve már készen árulják a supermarketekben és felvágva grillen vagy serpenyőben megsütik.

Emellett a pirítós mellé jár még egy burgonyalepény is (potato farl), amely valójában boxty – csak épp nagyobb lepényként sütve és felvágva – ez az írek híres burgonyafánkja. Gyakorlatilag nem más, mint egy laposra sült burgonyapüré.
Néha paradicsomos babbal is találkozunk, de ez ritkább, megmaradt az angoloknak. A kétfajta hurka és a lepény mellett nehezen férne meg még egy fajsúlyos darab, de van, ahol találkoztam már vele reggelinél.
Természetesen a kávé és a frissen facsart narancslé sem hiányozhat a tányér mellől.

Receptet nem írok a teljes reggelire, beszéljen helyettem a kép, a boxty receptjét fogadjátok szeretettel. Jó étvágyat, jó tekerést, maradjatok velünk három héten át, egészen Trieste-ig!!
Aki pedig követni szeretné az eseményeket, az ne habozzon, klikkeljen a facebook-on a Tetszik gombra, és tekerjen velünk a Tour de Serpenyő-n is! A Giro-ról és a trikók színeiről bővebben ITT lehet olvasni.

irish_breakfast1c

Ír burgonyás lepény
(Boxty)

85 g búzaliszt
½ tk sütőpor
1 csipet só
30 g vaj
2 db salottahagyma
225 g főtt burgonya, összetörve
kevés tej

1. Egy tálban összekeverem a lisztet, a sütőport és a sót, majd belemorzsolom a vajat. A hagymát apróra vágom és szintén eldolgozom a tésztával.
2. Hozzáadom az összetört főtt burgonyát és annyi tejet, hogy még formázható, de lágyabb tésztát kapjak.
3. Lisztezett deszkán megforgatom és kerek, kb. 1 cm vastag lepényt formázok belőle, majd bevágom négy részben, de nem szabad teljesen átvágni.
4. A lepényt átemelem egy enyhén kiolajozott, sütőpapírral kibélelt tepsibe és 200 °C-on kb. 20 percig sütöm.
5. Ha kész, a vágatoknál eltöröm és azon forrón, sok vajjal tálalom.

1 nagy burgonyás lepény lesz belőle

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.