máj 112014
 

Ma Dublinban járunk, a rövid ír vendégszeretet után a csapat holnap repül Olaszországba.
De ha már itt vagyunk, nézzünk körül egy kicsit! Mit lehet csinálni az ír fővárosban? Nem fogunk unatkozni? Vannak látnivalók? Milyen egyáltalán az ír konyha?

Ha átfogó útleírást nem is tudok adni, de pár tippet szívesen megosztok azokkal, akik egyszer majd Dublinba tévednek. Magam sem hittem, de már maga a város is megér egy utat.
Dublin a maga félmillió lakosával a legnagyobb város az országban, mégis nyugodtnak, levegősnek tűnt, habár az ország pénzügyi központja, de itt futnak össze a közlekedés főbb szálai is.

Az biztos, hogy éhezni nem fogunk. Az ír konyha egyszerű, főként a burgonyára, gyökérzöldségekre, bárány- és marhahúsra épülő, vidékies stílúsú, rusztikus, ízletes konyha, ahogy tegnap már Chilii is írta,

dublin_bar_quays1A belvárosban, akár a Temple Bar környékén rengeteg hangulatos kisvendéglőt és bárt találunk, ezek sajnos – elmondás alapján – gyorsan változnak, a legjobb, ha nekivágunk a városnak. Az mindig jó jel, ha egy kiskocsmában sok helyi lakos üldögél és az sem baj, ha kissé tele van, pont az a jó.

A New York Times oldalán olvasói hozzászólások alapján folyamatosan követhetjük, hova érdemes beülni egy ebédre vagy csak egy italra.

dublin_olddubliner

The Auld Dubliner Bar faliórája

 

 

 

 

dublin_bar_cassidy

 

 

Ki ne hagyjunk egy whiskey-üzletet sem, remek ajándék lesz belőle, még ha magunk nem is isszuk.

dublin_whiskeyshop1

Dublin, Dawson Street, Celtic Whiskey Shop

A Celtic Whiskey Shop a Dawson Street-en található, elképesztő mennyiségű üveggel. Ugye tudjuk, az írek és az amerikaiak “e”-vel írják a whiskey-t, a skótok pedig nélküle: whisky.

 

Talán mondanom sem kell, de Dublinban kötelező gyakorlat a Guinnes Storhouse (Guinness sörház) megtekintése, még akkor is, ha nem vagyunk “sörösek”. Ilyenkor lehet rájönni, hogy a sörgyártás valójában egy pofonegyszerű dolog, ez a modern múzeum pedig tényleg szórakoztató. A végén, fent a Gravity Bar-ban mindenkinek jár egy pint Guinness :).
ITT még egy kis dublini ízelítő, illetve a hvg-ben egy hosszabb cikk arról, mit, hogy, hol igyunk Dublinban.

dublin_guinness_storehouse1

Dublin, Giunness Storehouse

dublin_guinness_poster_600

dublin_guinness_draft

Dublin, Guinness Storehouse, a Gravity Bar-ban mindenki kap egy pint feketét

Ezek után nem is meglepő, hogy az írek mindenhova becsempészik a sörüket. Még bonbon és töltött csokoládé is készül Guinness-szel (a sörház shopjában elképesztő választékot találunk sörrel, sörből, vagy egyszerűen csak a Guinness-t idéző tárgyakból), a klasszikus bárányraguról nem is beszélve. A Guinness egyhén karamellre emlékeztető íze kellemesen vegyül az édessel és a hússal is, nem kell hozzá bátorság, hogy kipróbáljuk ezt a sörös marha-és báránygulyást. Természetesen hideg Guinness-t érdemes hozzá kortyolni.

guinness_stew_plum1

Ír aszalt szilvás, Guinness sörös gulyás
(Lamb Stew with Guinness and dried plums)

1 kg hús
– 400 g báránylapocka
– 600 g marhahús
2 közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagvyma
2 közepes sárgarépa
2 közepes burgonya / 400 g édesburgonya
kb. 600 ml Guinness sör
(marha)alaplé
2 ek búzaliszt
2 db babérlevél
½ tk őrölt római kömény
1 tk őrölt koriander
5 ág kakukkfű
olívaolaj
só, frissen őrölt feketebors
1 marék aszalt szilva

1. A hagymát megtisztítom és apróra vágom. A húst nagyobb kockára vágom.
2. Nagyméretű, tűzálló lábasban vagy kacsasütőben felhevítek egy kevés olívaolajat és a hús felét fehérre pirítom benne. Ha kész, kiveszem, félreteszem és a maradék húst is hasonlóan fehéredésig sütöm.
3. A hagymát üvegesre pirítom a megmaradt olajban, de ha kevés lenne, öntök hozzá. Beleteszem a zúzott fokhagymát és a húst is. Néhány percig átforgatva párolom, majd meghintem a liszttel és alaposan elkeverem azzal is.
4. Beleöntöm a sört, beleteszem a kakukkfüvet, a fűszereket, sózom, borsozom.
5. Lezárom és 170 °C-ra előmelegített sütőben 1 órát sütöm.
6. Ekkor megnézem, óvatosan átkeverem és beleteszem a kisebb darabokra vágott aszalt szilvát. Még 1 órát párolom. Ha szükséges, öntök bele egy kevés alaplevet, vigyázzunk, ne égjen oda.

4 személyre

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.