máj 222014
 

Rég nem ettünk már indiait és nagyon vágytam rá. Persze foghatnám magam és elmehetnék valahova, társ is lenne mellé, de be kell látnom, hogy az “újszerű étkezési szokásaim” nemigen kedveznek egy indiai étterem meglátogatásának. Pedig nagyon szeretem. De nem teszem kockára a komfortérzetem, az egészségemet meg pláne nem egy jó adag tikka masaláért, egy dal makhaniért vajas lepénykenyérrel. Pedig ezekért teljesen megvesztem régen.

Minap épp nem volt vacsoraötlet, de találtam még egy kis fej tököt, amiből húsmentes vacsorát, fűszeres sütőtököt akartam készíteni, valahogy így, mint ITT. Mellé kesudiócurry, nem igazán passzolt, kellett volna még valami friss zöld, de nem volt.
Ekkor úszott be a képbe a naan, az indiai lepénykenyér. Hogy ez mennyire kellene mellé, na de most ezt hogy, búzaliszt nélkül? Gluténmentes pályafutásom alatt még nem próbáltam serpenyőben lepényt sütni. Palacsintát viszont gyakran sütök, miért ne lehetne ezt is.
Áttúrtam a netet, sokat túrni nem kellett, mert számtalan gluténmentes liszttel készült lepény létezik (gluten free naan), de olyat nem szeretnék enni, ami azokban van. Végül találtam egy tápióka-mandulalisztes verziót (pl. ITT), ez rettentően népszerű lehet, mert több helyen is hivatkoznak rá, mindenki ezt süti. Meg is sütöttem (ez van a dupla naan-os kép felső részén), boldog voltam, mert valóban tiszta naan-fílingje volt (vagy csak rég ettem), de az egész vacsora olyan nehéz lett, hogy egy óvodás kismedvecsapattal álmodtam, nem vagyok már hozzászokva ennyi szénhidráthoz. Pedig még az elsőben is jóval kevesebb van – gyakorlatilag a negyede! – mint a hagyományos indiai verziónak.

Másnap kísérleztem, ennek eredménye látható az alsó képen. Egy lepényre számoltam, hogy bármikor magamnak is megsüthessem. Alaposan le is lett tesztelve. Mit mondjak, jó lett! Persze senki se várja azt, amit egy hagyományos naan ad, de igazán élvezhető. Főleg egy fokhagymás vajjal/zsírral megkenve, kinek melyik.

Természetesen mindenki azt eszik, amit akar, és főleg annyit, amennyit akar, de ha megkérdeztek, akkor azt mondom, álljatok meg egy darabnál!! Nehéz lesz, most mondom :)

tokcurry_kesu_naan1

Fűszeres sütőtök kesudiócurryvel és naan-nal
{glutén- gabona- tejmentes} 

A fűszeres sütőtökhöz
nagyjából, mint ITT, jó még az édesburgonya és a sárgarépa is

A kesudiócurryhez
1 bögre │ 130 g kesudió (most kesutöret)
1 ek zsír / ghee / olaj
1 közepes fej hagyma
1 fél rúd fahéj
5 db currylevél
1 tk kurkuma
pici chilipor (ízlés szerint!)
½ tk paprikapor
1 tk currypor
1 mk só
kb. 200 ml kókusztej

1. A kesudiót átmosom és annyi vízben, amennyi ellepi, alacsony lángon felteszem főni. Mivel töretet használtam, ennek jóval kevesebb kell. 10 perc múlva leszűrtem.
2. A zsíradékon félig megfonnyasztom a hagymát, hozzáadom a fűszereket és pár percig illatosra pirítom őket. Hozzáadom a kesudiót, szintén pár percig pirítom, majd beleöntöm a kókusztejet. Ezzel is párolom még néhány percig. Ha sűrű lenne, kevés vízzel lehet hígítani. A curry sűsűrsége nagymértékben függ a felhasznált kókusztejtől is.

naan_lepenykenyer3

1 db 15cm-es naanhoz
{glutén- gabona- tejmentes} 

16g mandulaliszt
12g tápiókaliszt
1 tk │5g | szezámliszt
1/3 bögre │80ml | kókusztej

2g kókuszzsír / ghee a sütéshez

1. Egy tálban összekeverem a liszteket és csomómentesen belekeverem a kókusztejet. A legjobb habverővel keverni. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy nagyon sűrű palacsintatésztát kapjunk.
2. Zsírt hevítek egy 20cm-es serpenyőben (vasserpenyő lenne a legjobb) és elsimítom benne a tésztát. Magas hőfokon néhány percig sütöm, míg az alja aranybarna nem lesz. Az idő attól függ, mennyire vastag a tészta, és milyen hőfokon sütjük. Ha kész, vékony lapáttal alányúlva gyorsan megfordítom és a másik oldalát is készre sütöm.

A curryk 2 személyra szólnak, a lepény hozzávalóit pedig egyszerűen csak szorozzuk fel annyival, amennyit sütni szeretnénk. Másnap sütőben remekül át lehet melegíteni, de vékonyan kiolajozott serpenyőben is át lehet sütni.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.