máj 302014
 

Még mindig Venetoban tekerünk a hegyekben, egyenkénti időfutam lesz a mai program. A mintegy 27 km-es szakasz Bassano del Grappa és Cima Grappa között helyezkedik el, a kiinduló kisváros Jacopo Bassano középkori festőről kapta a nevét (1510–1592). Bassano nem először ad helyet a Gironak, többször adott  már otthont versenyeknek.

Ha Veneto, akkor máj, leginkább borjúé. Ha Veneto, akkor radicchio is. Több fajtája ismeretes ennek a cikóriafélének, Venetoban több város büszkélkedhet saját radicchio-fajtával, arrafelé északon igazi kultusza van. A Rosso Precoce is Tarvisioból származik, bár messze nem olyan híres, mint a Tardivo. A Radicchio di Chioggia állítólag egyenesen Velencéből került Veronába, a Goriziaból származó cikóriát pedig ne is keressük külföldön, szinte sehova sem szállítják.  A legelegánsabbnak azonban mindenképp a trevisoit tartják, hosszú, vékony leveleivel úgy néz ki, akár egy barokkos, vöröscsíkos polip.
Téli zöldség, enyhén kesernyés, ezért, aki nem szereti, először kevés folyadékkal kezdje el főzni, majd öntse azt le, de én azt javaslom, szeresse meg ezt az enyhén fanyar ízt, mert igazán egyedi és egészséges is. Minden radicchio-fajtához más-más fogás passzol, a trevisoit leginkább párolva, sütve fogyasztják, hogy az íze még markánsabban előjöjjön.

A mai fogásunk klasszikusan venetoi, sok citrommal sült borjúmáj, mellé egy omletthez hasonló tojáslepény, nagyon sok póréhagymával, és természetesen radicchioval. Aki nem tud trevisoit beszerezni, az nyugodtan készítse el másik fajtából, így is, úgy is nagyon finom! A clafoutis önálló, húsmentes fogásnak is megállja a helyét.

clafoutis_radicchio2

Póréhagymás-radicchiós clafoutis
(Clafoutis trevigiana)

3 közepes db póréhagyma (most 340 g tisztítva mérve)clafoutis_radicchio1
2 közepes fej trevisoi radicchio (most 480 g tisztítva mérve)
2 ek olívaolaj
kevés víz vagy fehérbor
1 ek fenyőmag
1 ek mazsola
100 ml tejszín / tej (most kókusztej)
só, frissen őrölt feketebors
50 g reszelt parmezán sajt

1. A sütőt alső-felső állásban előmelegítem 175 °C-ra. Egy tepsibe sütőpapírt terítek.
2. A póréhagymát megmosom, a külső héját lefejtem és vékony karikákra vágom, egészen a halványzöld rész közepéig.
3. A radicchiot megmosom, a fejeket negyedbe vágom, a torzsát kivágom és vékonyra felszeletelem.
4. Az egészet beleteszem egy nagy tálba vagy lábasba, megforgatom az olívaolajjal és szétterítem az előkészített sütőlapon. Betolom a sütőbe és 30-40 perc alatt roppanósra sütöm, nem kell megpuhulnia.
5. Kiolajozok- vagy kizsírozok egy 24 cm-es clafoutis-sütőformát (piteforma, vagy bármi más is megfelel). A zöldséget beleteszem és elegyengetem. Rászórom a fenyőmagot és a mazsolát.
6. A tojást villával felverem a tejszínnel, kissé sózom és borsozom, majd egyenletesen ráöntöm a zöldségre. Megszórom a sajttal és betolom a sütőbe. Kb. 25 percig sütöm, nem kell lefedni.
4 személyre

clafoutis_radicchio_borjumaj2

Citromos sült borjúmáj
(Fegato di vitello al limone)

250 g borjúmáj (lehet más is)
4-5 ek olívaolaj, szükség szerint
2 közepes fej hagyma
só, feketebors
1 db egész kezeletlen citrom
apróra vágott zöldfűszer (petrezselyem) a tetejére

1. Egy serpenyőben felhevítem az olajat és üvegesre párolom benne a vékony karikára vágott hagymát.
2. Közben a májat megmosom, leszárítom és csíkokra vágom. Mikor a hagyma kezd puhulni, beleteszem a májat és közepes hőfokon kevergetve néhány percig pirítom, hogy minden oldalról érje a hő.
3. Ha száraz lenne, közben egy pici vizet (elég egy-két kortynyit) alá lehet önteni. Néhány percig sütöm, amíg puha nem lesz. Villával lehet ellenőrízni.
4. A végén ráreszelem a fél citrom héját (a másik felét egy kistányérra a dekorációhoz),  és ráfacsarom a levét. Átkeverem.
5. Tányérra szedem, megszórom a maradék citromhéjjal és felvágott petrezselyemmel. A clafoutis-val tálalom.
2 személyre

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.