jún 092014
 

Egyik nap kétfelé indultunk bevásárolni, az esti grillezéshez a húsok és a zöldsaláta már a hűtőben voltak, a zöldségek még nem. Mindketten azt hittük, hogy a cetlit a másik magához vette és csak este vettem észre, hogy két napra nincs zöldség.
Sárgarépa azonban szinte mindig van a hűtőben, hisz bármire jó, ha vészhelyzet van. Kényszerből született a saláta, illetve már kész köret, sütve valahogy laktatóbbnak tűnik a répa, főleg, hogy végül sok olívaolajban sütöttem és összekevertem a zöldsalátával. Egyszerűsége ellenére igen finom lett, csak ajánlani tudom.

sult_repasalata_zoldmix1

Sült sárgarépa zöldsalátával

400 g sárgarépa
2 ek olívaolaj, + a tetejére
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek száraz marsala (vagy sherry, szamorodni)

1 tk szárított oregano
só, frissen őrölt feketebors
kb. 1 ek frissen facsart citromlé / vagy gyümölcsbalzsam
2 marék (40-50 g) vegyes zöldsaláta (rucola, lollo biancho, fejes saláta, madársaláta, stb.)
tört pisztácia, mogyoró a tetejére (elhagyható)

1. A sárgarépát meghámozom és ferde, vastagabb, nagyjából 8mm-es szeletekre vágom.
2. Egy nagyobb serpenyőben felhevítem az olajat és közepes hőfokon elkezdem pirítani a répát. Néhányszor nem árt egy falapáttal megkeverni.
3. Közben megtisztítom a hagymát és karikákra szelem. A fokhagymát megtisztítom, a kés élével összenyomom és darabokra vágom, nyugodtan lehet elnagyoltan is. Jó 10 perc múlva az egészet a sárgarépához keverem.
4. Közben megmosom a salátát és kicentrifugázom.
5. Ha már roppanós a répa, aláöntök egy kevés marsalát és nagyobb lángon gyorsan beforralom. Sózom, borsozom, belekeverem az oregánót, majd citromlével is kerekre ízesítem. Maradjan alatta egy kissé szirupos lé, ne legyen nagyon száraz és az sem baj, ha a répaszeletek itt-ott színt kapnak.
6. Tálalásnál egy tál aljára fektetem a zöldsaláta egy részét, ráteszem a répát, és enyhén átforgatva a maradék zölddel tálalom.
Ha elegánsabban szeretnénk tálalni, akkor pisztáciával vagy durvára tört törökmogyoróval megszórhatjuk a tetejét is.

Nem kell túlbonyolítani, a salátát fel is vághatjuk, a répa alá lehet keverni. Ahogy jólesik, mindenképp nagyon finom lesz.
2 személyre köretnek

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.