jún 182014
 

Az ilyen egyszerű csokoládétortákat mindig, szinte minden alkalomra be lehet vetni, ezért nem is ez az első ebben a műfajban. Szuper jó alap bármilyen kreatív, klassz tortához. Az arányokon, de az alapanyagokon is szoktam változtatni. A mostani azért különleges, mert a kávét azonnal bele is tettem, szóval aki reggelire szereti az édességet, és még kávézik is, az gyorsan elintézheti egyszerre is a dolgot. Praktikus, nem?
Erős, intenzív kávéval igazi élmény, keresztben elvágva, átpaszírozott lekvárral megtöltve pedig olyasmi, mint egy kávés Sacher-torta.

Ez a szicíliai csokoládétorta von Haus aus gluténmentes, hisz mindig őrölt mandulával készül. Ha előtte 10 percig 100 fokos sütőben megpirítjuk a mandulát és csak utána őröljük, még intenzívebb lesz!

csokitorta_kaves1

Szicíliai kávétorta
(Torta al caffè)

100 g étcsokoládé (70-85%-os)
60 g vaj / libazsír / kókuszzsír
40 ml erős presszókávé (most Nespresso Arpeggio)
1 ek rum
3 db tojás (közepes méretű)

2 ek cukor (> eritrit)
100 g őrölt mandula
Az összeállításhoz
kb 100 g lekvár (pl. szilva, most ananász, elmaradhat)
porcukor > porrá őrölt eritrit a tetejére

1. A sütőt alső-felső állásban előmelegítem 175 °C-ra. Egy 18 cm-es kapcsos tortaformát kizsírozok, de az alját ki is lehet bélelni sütőpapírral és úgy rátenni a karimáját.
2. Egy kisebb lábasban – a kerámialap 1-es fokozatán vagy vízfürdő felett – megolvasztom az eltördelt csokoládét és a vajat/zsírt. Néha át kell keverni, míg bársonyosan sima nem lesz.
3. A kávét frissen lefőzöm és a rummal együtt a csokoládémasszához keverem. (A presszókávét érdemes intenzívre főzni, hisz ez adja meg az aromáját! Ha lehet, ne használjunk Nescafét!)
4. A tojásokat egy tálkában villával felverem (ha ügyesek vagyunk, ezt el is hagyhatjuk, a tojások mehetnek egyenesen a csokoládéba, csak gyorsan el kell keverni) és belekeverem a masszába. Hozzáadom az édesítőt és az őrölt mandulát is és fakanállal alaposan elkeverem, míg krémes nem lesz. Egy sűrűnfolyó, krémes masszát kell kapnunk.
Ha van időnk, elővehetjük a kézi robotgépet is, ebben az esetben külön habosra kell verni a tojásokat és a masszához adni. Ez most egy egyszerűsített változat, a sütemény így egy kicsit tömörebb lesz.
5. A masszát egyenletesen betöltöm a formába, betolom a sütőbe és tűpróbáig sütöm, ami nagyjából 35 perc. Nem kell túlsütni, csak épp addig, hogy ne ragadjon.
6. Ha kész, félig kinyitom az ajtót és 10 percig hűlni hagyom, majd kiveszem és teljesen lehűtom a süteményt.
7. Ha a lekvárunk darabos, akkor botmixerrel pürésítem. A lehűlt süteményt kiveszem a formából, vízszintesen elvágom és megkenem a lekvárral, majd ráteszem a tetejét. Porrá őrölt cukorral/eritrittel megszórom.
A lekvárt mellé is adhatjuk, de például gyümölcsfagylalt vagy gépben elkészített sorbet is remekül passzol hozzá, főleg nagy hőségben!
18 cm-es kerek torta / 8 szelet

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.